„Război hibrid” în secuime. Armata, Internele și serviciile secrete într-un exercițiu fără precedent

„Război hibrid” în secuime. Armata, Internele și serviciile secrete într-un exercițiu fără precedent

Sute de militari din MApN, MAI, SRI, SPP și STS descind în Harghita și Covasna, în cadrul unei acțiuni în premieră națională

În speță, este vorba despre o etapă de instruire națională în care militarii acționează într-un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acțiuni ostile, specifice războiului hibrid. Astfel, în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, precum și în municipiul București, va avea loc exercițiul CONCORDIA 19, o etapă de instruire interinstituțională, condusă de Statul Major al Apărării. La exercițiu vor participa aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Arme întrunite pentru un scop comun

Acțiunea care se va desfășura în perioada 7-13 octombrie 2019 are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale forțelor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională. Planul activităților include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din forțe pentru operații speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili-militari, forțe aeriene, medicină operațională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS, pe un scenariu fictiv care vizează contracararea unor acțiuni ostile, specifice războiului hibrid.

Exercițiul cibernetic național CyDEx19

În perioada 30 septembrie - 2 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a mai participat și la a treia ediție a exercițiului de securitate cibernetică, CyDEx19 – Cyber Defence Exercise 2019 – organizat de SRI, cu sprijinul partenerilor instituționali MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa MApN, formată din 25 de militari, a fost coordonată de Comandamentul Apărării Cibernetice și a avut în componență specialiști din Agenția de apărare cibernetică, Direcția de contrainformații și securitate militară, Academia Tehnică Militară, Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Aeriene și Comandamentul Logistic Întrunit.

Simulări de atacuri cibernetice

La ediția de anul acesta au fost simulate scenarii concepute în comun de specialiști din SRI, MApN, STS, SPP, CERT–RO, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și companii private, iar incidentele cibernetice planificate și rezolvate au determinat îmbunătățirea și verificarea capacității de apărare în domeniul cibernetic și mecanismele de intervenție rapidă în cazul unor amenințări la adresa infrastructurilor critice IT&C, relevante pentru securitatea națională.

 Războiul din Ucraina, cel mai bun exemplu de „război hibrid”

Sintagma „Războiul hibrid” se referă la o arie extinsă de acțiuni ostile, în care forța militară reprezintă doar o mică parte, și care sunt executate ca parte a unei strategii flexibile, cu obiective pe termen lung.

Razboiul secret din Crimeea, și din regiunile Lugansk și Donetsk, a subliniat slăbiciunile structurile de descurajare ale NATO care ar fi trebuit să devină mai puternice, nu sa decadă, „osificându-se” după sfârșitul Razboiului Rece și dezintegrarea URSS, scria, în 2014, Financial Times, într-o analiză dedicată conceptului de „război hybrid”, folosit de Rusia în Ucraina.