Piața imobiliară. Toamna vine cu schimbări neașteptate
- Ionel Sclavone
- 31 august 2023, 06:05
Ratele românilor pentru creditele ipotecare încep să scadă. Iar acest lucru este un semn bun pentru tranzacțiile de pe piața imobiliară. Consultanții în domeniu se așteaptă ca nivelul ratelor să ajungă, în următoarea perioadă, la cel înregistrat în ianuarie 2020.
Ratele românilor la creditele imobiliare încep să scadă. Consultanții în domeniu se așteaptă ca rata medie pentru achiziția unui apartament din București să ajungă la 55% din salariul mediu național. Este nivelul la care se afla în ianuarie 2020. La începutul acestui an, rata medie se afla la nivelul de 64% din valoarea salariului mediu național.
Informația apare într-un raport SVN România, legat de evoluția valorilor la ratele românilor.
Astfel, ratele medii pentru cumpărarea unui apartament nou reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel national. Este vorba despre o locuință cu două camere în București.
Ratele românilor au scăzut de la 64%, în ianuarie, şi va ajunge la 55% în septembrie. Acesta este nivelul înregistrat la începutul lui 2020, conform raportului realizat de SVN Romania. Conform sursei citate, raportat la veniturile medii din Bucureşti, rata medie reprezintă circa 45,5%.
Ratele românilor scad la credite ipotecare
Consultanții imobiliari de la SVN apreciază că piaţa ipotecară din România a depășit peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani. Acest lucru se datorează creșterii salariului mediu net la nivel național, pe de-o parte. Pe de altă parte, situația se datorează și stagnării prețurilor pe piața imobiliară.
Ratele românilor sunt mai ușor de suportat, conform statisticilor. Astfel, în prima jumătate a anului acesta au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro. Este o creștere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022.
„Piaţa ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creştere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendinţă de scădere, mai multe instituţii financiare fiind într-o competiţie acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii”, a arătat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania.
Cum au evoluat ratele bancare pe piață
Potrivit spuselor sale, nivelurile actuale ale dobânzilor sunt mai reduse decât valoarea IRCC. Astfel, acest lucru, înseamnă că ratele românilor sunt mai mici. Or, o astfel de evoluție dă încredere în evoluția pieței.
„În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC. Iar acest lucru denotă o încredere ridicată în evoluţia pieţei şi a solvabilităţii generale a potenţialilor clienţi, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu.
Din datele companiei rezultă că scăderea dobânzilor la ratele fixe înseamnă o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10%.
Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%. Iar acest lucru înseamna o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar de 69.000 de euro pe 25 de ani. În luna iunie, cel mai bun produs avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei.