Evenimentul Zilei > Justitie > Răsturnare de situaţie în cazul tragediei de la Cluj-Napoca. Decizie de ultimă ora a magistraţilor
Răsturnare de situaţie în cazul tragediei de la Cluj-Napoca. Decizie de ultimă ora a magistraţilor

Răsturnare de situaţie în cazul tragediei de la Cluj-Napoca. Decizie de ultimă ora a magistraţilor

Magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca, unde este pe rol dosarul tragediei în care Gabriela Rîpan a fost accidentată mortal, după ce Tudor Cîrje a lovit-o cu maşina, au decis schimbarea încadrării juridice a autorului accidentului.

Astfel, din ucidere din culpă (infracțiune prin care putea fi condamnat cu suspendare) instanţa a schimbat încadrarea juridică în omor (infracțiune pedepsită între 10 și 20 de ani de închisoare).

Avocatul Alexandru Rîșniță, cel care reprezintă familia Gabrielei Rîpan, a reuşit să aducă argumentele necesare pentru a convinge instanţa de judecată să schimbe incadrarea.

Principalele argumente folosite de avocat au constat în faptul că Tudor Cîrje a decuplat sistemele de siguranță/protecție de pe bolidul Gabrielei, a circulat cu viteză, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, avea un istoric de sancțiuni și căuta să testeze o mașină puternică cu care nu era obișnuit.

„Circularea cu o viteză de peste 150 km/h, dorinţa declarată de a testa viteza maximă a autovehiculului, cuplarea modulului SPORT, decuplarea sistemelor de protecţie ale autovehiculului, în ciuda condiţiilor meteo eminamente nefavorabile, conducerea pentru prima dată a unui autovehicul, necunoașterea capacităţilor tehnice a autovehiculului, neadaptarea la condiţiile de drum, lipsa de experienţă a șoferului au fost percepute ca elemente care pot releva existenţa nu doar a unei culpe cu prevedere și chiar a unei intenţii indirecte de a ucide”, a argumentat avocatul.

Instanța a admis cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpa în omor, faptă pedepsită cu închisoarea între 10 și 20 de ani.

„Solutia pe scurt: Judecătoria Cluj-Napoca Secţia Penală Dosar nr. 12879/211/2019 Minută: 22.01.2020 În temeiul art. 386 alin. 1 C.proc.pen. dispune schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul Cîrje Tudor Ştefan a fost trimis în judecată, din infracţiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 C.pen. în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Admite excepţia necompetenţei materiale invocate din oficiu de instanţă. În temeiul art. 47 alin. 1, art. 50 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 36 alin. 1 C.proc.pen. declină către Tribunalul Cluj soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Cîrje Tudor Ştefan, cauza având ca obiect infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22 ianuarie 2020”, arată cei de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Familia Gabrielei Rîpan cere peste 1,7 milioane de euro despăgubiri de la Tudor Cîrje.

Potrivit anchetatorilor, Cârje a mai fost sancţionat înainte de tragedie, de către agenţii rutieri pentru mai multe infracţiuni. Doar în 2018, Tudor Cîrje a fost sancționat de polițiști de OPT ori!, potrivit ziardecluj.ro