Răspuns surprinzător! Josep Borrell către un europarlamentar român. Ce ar trebui să se întâmple în Transnistria

Răspuns surprinzător! Josep Borrell către un europarlamentar român. Ce ar trebui să se întâmple în Transnistria Sursa foto: arhiva EVZ

Războiul din Ucraina este principalul subiect de dezbatere la nivel mondial. Acțiunile agresive ale lui Vladimir Putin au pus pe jar întreaga planetă, iar statele europene fac tot posibilul pentru a-și ajuta vecinul aflat în nevoie. În acest context, europarlamentarul Eugen Tomac a adresat o întrebare Comisiei Europene și a făcut public răspunsul primit din partea lui Josep Borrell.

Europarlamentarul Eugen Tomac a făcut public un răspuns primit de la Comisia Europeană cu privire la războiul din Ucraina și prezența trupelor rusești în Transnistria. Potrivit acestuia, răspunsul a fost oferit chiar de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Eugen Tomac susține că întrebarea a fost adresată către Comisia Europeană odată cu împlinirea a 30 de ani de la începutul conflictului înghețat din Transnistria. Astăzi, această zonă este controlată de Rusia, însă Josep Borrell susține că este necesar ca muniția și armamentul rusesc din această regiune să fie distrus.

Comisia Europeană a pus gând rău trupelor rusești din Transnistria

„Borrell: este necesară eliminarea sau distrugerea munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest răspuns mi l-a oferit astăzi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate la o interpelare pe care am adresat-o Comisiei Europene: “UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea Transnistria, și este pe deplin angajată în direcția unei soluționări globale, pașnice și durabile a conflictului transnistrean. Poziția UE, care include necesitatea eliminării sau distrugerii munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei, precum și necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, este reiterată în mod constant de către UE în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ultima dată cu ocazia Consiliului ministerial al OSCE din 2-3 decembrie 2021.”

Întrebarea a fost formulată către Comisie, o dată cu împlinirea a 30 de ani de la începutul conflictului înghețat din Transnistria, care acum este o zonă controlată de Rusia. Regiunea este caracterizată de ostilități continue din partea Kremlinului, care finanțează o agendă separatistă și sprijină o prezență militară nelegitimă, corupție și dezinformare antioccidentală agresivă, contribuind astfel la instabilitatea întregii regiunii. Din păcate, astăzi vedem care sunt consecințele la care sunt supuse zonele aflate de prea mult timp sub influența malignă a Rusia...”, a spus europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.