Răscoala furnizorilor Gazprom umflă factura la gaze

Răscoala furnizorilor Gazprom umflă factura la gaze

Gazprom nu va mai primi gaz ieftin din Asia Centrală. Preţul gazului pentru Europa ar putea exploda.

Când Gazprom tuşeşte, Europa răceşte. Acesta ar putea fi efectul deciziei ţărilor care furnizează către Gazprom gaz ieftin de a scumpi livrările către compania rusă. Începând cu anul 2009, principalii producători de gaze din Kazahstan, Uzbekistan şi Turkmenistan vor vinde gaze Gazpromului la „preţuri europene“, a anunţat Gazprom, citat de agenţia RIA Novosti. Apune era Gazprom? „Reieşind din interesele economiilor naţionale, începând cu 2009 vânzarea gazelor naturale se va realiza la preţuri de nivel european“, au declarat şefii companiilor KazMunaiGaz, Uzbekneftegaz şi Turkmengaz, ieri, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o la Moscova cu şeful Gazprom, Alexei Miller.

Decizia poate însemna o majorare fără precedent a preţului gazului furnizat de Gazprom statelor europene, inclusiv României (care şi acum plăteşte pe gazul rusesc 375 dolari/1.000 mc, cel mai scump preţ din Europa - n.r.) sau poate însemna echilibrarea zonei de influenţă. „Primul impact al deciziei ar fi ca profiturile uriaşe ale Gazprom bazate pe diferenţa de preţ să se diminueze.

Apoi, chiar dacă Gazprom ar mări preţurile către Europa, majorarea nu va fi semnificativă deoarece Gazprom se teme şi de inflamarea europenilor care se pot reorienta către terminalele de gaz lichefiat sau către proiectul Nabucco“, a declarat, pentru EVZ, Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie. El crede că acest anunţ trebuie luat şi în contextul schimbării preşedintelui în Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se poate ca Rusia să fie presată de ţările exportatoare pentru că a tăiat gazul Ucrainei cu 25%, ţară care folosea gaze pe care Gazprom le primea din ţările Asiei Centrale. Cele 25% gaze livrate ca o completare la gazele turkmene s-au facturat la „preţ european“ de către Gazprom, adică la 317 dolari/ 1.000 mc.

Rusia plăteşte pe gazul contractat din Turkmenistan 130 dolari/1.000 mc, în prima jumătate a anului, şi 150 dolari/1.000 mc, în ultimele şase luni. Gazprom livrează către Europa gaze naturale cu peste 300 de dolari/1.000 mc, iar România plăteşte pentru gazul rusesc un preţ de 375 de dolari. Pe de altă parte, furnizorii de gaze din România cer majorarea preţului la utilizatorul final. ÎMPĂRŢIRE Pactul furnizorilor E.ON Gaz România, fostul Distrigaz Nord, cere o majorare cu 12% a preţului gazelor naturale de la 1 aprilie, după ce Distrigaz Sud a solicitat o majorare cu valori între 8% şi 12%. Majorarea este fundamentată pe creşterea preţului de achiziţie a gazului din import. Companiile spun că ultima majorare (cu 8,5%, de la 1 februarie) nu a fost suficientă şi anticipează o majorare pe anul 2008 cu 25% a preţului la gaze.

„E.ON şi Distrigaz Sud au fiecare cam 50% din piaţa de furnizare, iar în condiţiile astea este uşor să te înţelegi pentru a cere majorări“, spune Jean Constantinescu. El aminteşte că în Parlamentul European se discută ca niciun participant la piaţa de energie din Europa să nu deţină mai mult de 20% din piaţa dintr-o singură ţară unde activează. E.ON ameninţă cu reducerea importurilor de gaze naturale.