Cât de subtil l-a criticat Rareș Bogdan pe Klaus Iohannis după confrunarea cu Ponta de la Realitatea TV

Cât de subtil l-a criticat Rareș Bogdan pe Klaus Iohannis după confrunarea cu Ponta de la Realitatea TV

Prima confruntare dintre candidații la președinție, Klaus Iohannis și Victor Ponta, a avut loc la emisiunea lui Rareș Bogdan, ”Jocuri de putere”, în data de 11 noiembrie. O zi mai târziu, cei doi prezidențiabili s-au confruntat și la B1.

Emisiunea moderată de Mădălina Pușcalău s-a bucurat de mai multă apreciere din partea publicului și a presei, motiv pentru care Rareș Bogdan s-a lansat într-un expozeu larg, în următoarea sa emisiune, arătând, practic cum a tras el de Iohannis să-l ”bată” pe Ponta, dar că…degeaba!

Rareș Bogdan: Ce doreaţi distinşi prieteni să fac mai mult? Eventual să mă pun eu în locul lui Klaus Iohannis, să-i car pumni lui Victor Ponta? Am făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil să moderez această dezbatere. Ba mai mult, chiar să îl sprijin pe Klaus Iohannis, care mi s-a părut într-o uşoară defensivă. A venit fără staff. În schimb, cum îl ştiţi dumneavoastră, mai tăcut, dar aşezat. Am păstrat atât cât s-a putut echidistanţa, aşa că nu mai căutaţi să-mi aruncaţi mie faptul că colega mea a pus o întrebare ceva mai nelalocul ei, care a fost interpretată de dumneavoastră. Nu a fost o întrebare pusă de către mine. Ea a considerat că aceasta este întrebarea ei şi asta este, trebuie să respectăm opţiunea oricui, inclusiv a colegei mele Lavinia. Dar nu mai încercaţi, vă rog eu, să nu vedeţi pădurea din cauza copacilor, respectiv a unui copac.

Am intrat, după cum aţi văzut, cu tema votului din diasporă, pentru că era una care a creat un val de emoţie şi în care Klaus Iohannis ar fi putut, dacă ar fi reuşit să fie, devastator la adresa faptului că românii nu au putut vota acolo. Am văzut că se intră mai greu în emisiune, dată fiind şi agresivitatea, poate din cauza unei anumite, ştiu eu, poate a fost puţin temător Victor Ponta în primele 15 minute şi a fost extrem de agresiv, ceva mai agresiv decât în cealaltă parte a emisiunii sau decât în seara aceasta, când dezbaterea n-a mai avut agresivităţile de ieri seară. Am insistat pe această temă a diasporei şi, practic, aproximativ 40 de minute a fost discutată această temă a diasporei şi a votului din afară. Apropo, nu s-au rezolvat nici astăzi voturile din diasporă. Nu ştiu dacă românii de acolo vor putea vota sau nu. Eu mă îndoiesc că vor putea vota cu toţii pentru că se aruncă problema de la BEC la MAE.

În mod normal Klaus Iohannis trebuia să fie devastator, repet, devastator. Avea toate argumentele necesare. Apoi am ridicat tema corupţiei şi a modului în care Parlamentul, dominat de PSD, refuză ridicarea imunităţilor. Aici, la fel, Klaus Iohannis putea doar să-i enumere lui Victor Ponta lista uriaşă de corupţi din jurul său. Nu a făcut-o. Ci pur şi simplu nu-mi venea să cred că a intrat în jocul premierului, care a ajuns să-i vorbească de Akos Mora. A devenit omul ăsta mai celebru decât oricine. N-am auzit, vă spun, până ieri seară de el. Varujan Vosganian şi încă vreo doi penelişti, infinit mai puţin cunoscuţi decât Hrebenciuc, Oprişan, Mazăre, Duicu, Cozma, Pendiuc, ş.a.m.d. Adică un subiect la care Klaus Iohannis trebuia să fie primadonă a fost întors de Victor Ponta împotriva lui Klaus Iohannis. Absurd şi nedrept, dar asta s-a întâmplat.

”Iohannis era, parcă, sub șoc”

Rareș Bogdan: Am ridicat tema independenţei DNA, a marilor parchete şi a justiţiei în general. Tema era una mai mult decât favorabilă lui Klaus Iohannis. Din păcate, nu a punctat nici aici decisiv. Şi a venit tema Roşia Montană, unde PNL şi Crin Antonescu, dar şi Klaus Iohannis au avut cea mai fermă poziţie anti. Aici trebuia pur şi simplu să-i reamintească domnului Ponta de poziţiile triplicitare, aproape, ale premierului, deputatului şi soţului Dacianei Sârbu, care era în platou. Am ridicat problema relaţiilor externe prioritare ale României, iar aici Klaus Iohannis nu trebuia să-i spună lui Victor Ponta decât că a luat apărarea oligarhilor ruşi de la Lukoil în detrimentul statului român şi a vorbit admirativ de Partidul Comunist Chinez, care a omorât studenţii din Piaţa Tienanmen. N-a făcut-o. Era, parcă, sub şoc. Mă rog, ştiţi ce a făcut Partidul Comunist Chinez, nu? Calcă în picioare libertăţi, ş.a.m.d. Din păcate, domnul Klaus Iohannis nu a punctat nici aici, aşa cum mi-aş fi dorit eu şi foarte mulţi dintre dumneavoastră conform reacţiilor de pe facebook sau de pe comentariile emisiunii.

Am adus în discuţie avertizarea FMI, făcută cu doar 3 ore înaintea intrării în emisie şi care suna extrem de critic la adresa Guvernului Ponta. Cu toate astea, şi sper să lămurim în seara asta această problemă, deşi s-ar fi convenit, Klaus Iohannis nu a explicat clar că toate pomenile electorale ale Guvernului Ponta au dus România în această situaţie blamată de reprezentanţii FMI chiar ieri după-amiază. Într-un moment în care se uitau milioane de oameni, gândiţi-vă că erau milioane de oameni în acel moment pe Realitatea TV, eram în direct pe multe posturi TV şi pe cele mai importante site-uri, l-am întrebat pe Klaus Iohannis cum răspunde la acuzaţia care i-a adus multă pagubă în turul I, mai ales în zona rurală, cum că ar fi dorit să taie pensiile oamenilor. Mă rog, am încercat să stau cât mai departe de zona cifrelor, pentru că este una complicată şi greu îngurgitabilă când e vorba de milioane de telespectatori, mai ales că era foarte greu să facă informaţiilor pe care le deţine un premier faţă de un candidat la preşedinţie care n-a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor, al Bugetului, al Economiei, al Energiei sau vicepremier.

Deci, doamnelor şi domnilor, încercaţi să nu mai acuzaţi pe nedrept pianistul, pentru că au fost momente de slăbiciune ale lui Klaus Iohannis, care astă-seară a fost mult mai bun. Şi-a revenit. Astăzi a fost un unul, dacă vreţi, Klaus Iohannis a fost altceva faţă de ieri seară, când a fost şi pentru mine o surpriză neplăcută. Dar, repet, revenit astă-seară a arătat altceva, a arătat că poate să lupte, pentru că staff-ul s-a ocupat, a acceptat sfaturile celor din staff-ul domniei sale, a acceptat să se lucreze cu domnia sa în cursul zilei de astăzi. Pentru că cu Victor Ponta nu e nici unul, nici altul genial, lucrează echipe, lucrează staff-ul, lucrează consilieri, consultanţi, lucrează oameni care au experienţă în astfel de bătălii. E vorba de gestică, e vorba, aţi văzut, domnul Cristian Tudor Popescu a explicat foarte clar ce s-a întâmplat. Mă rog. Sigur, n-au fost clinciuri spectaculoase în această seară neapărat, dar, până la urmă, e o chestiune de profunzime, nu e o chestiune de clinci într-o dezbatere prezidenţială.

Eu nu l-am atacat pe domnul Klaus, el m-a atacat pe mine

Rareș Bogdan: Eu nu înţeleg nici acum de ce Klaus Iohannis nu i-a dat lui Ponta cu Oltchim peste cap, cu CFR Marfă peste bot, cu Ordonanţa ASF în stomac, cu Rompetrol, KazMunayGas. E treaba domniei sale cum îşi face campania şi cum îşi gândeşte politicile, aşa cum am văzut în seara asta câteva schimburi interesante pe retrocedări, Klaus Iohannis versus Victor Ponta. Victor Ponta a venit cu nişte cifre, Klaus Iohannis a contracarat şi a spus: „De unde aveţi cifrele?” Oricum, din punctul meu de vedere eu am făcut cam multe în campania asta şi tocmai de asta, mult mai mult decât trebuia să facă un jurnalist şi un moderator TV. Dar eu am făcut-o şi o fac cu credinţa că în România trebuie să existe echilibru şi toţi românii trebuie să fie reprezentaţi, nu doar unul. Asta este credinţa mea. Şi cred că şi credinţa dumneavoastră, şi de asta m-a durut, astăzi m-a durut foarte rău când la colegii de la Reporter Virtual într-un interviu dat domnul Klaus Iohannis a ales să atace Realitatea TV şi să mă atace pe mine. Ruşinos din punctul meu de vedere.

Cu toate astea, eu n-am să-l atac pe domnul Klaus Iohannis. Ar fi şi culmea, după ce l-am susţinut 4 luni de zile, să-l atac acum. Aş fi considerat complet nebun. N-am să fac în nici un caz această chestiune. Eu îi iert supărarea şi eu îl iert pe domnia sa, pentru că cred că e important ca domnia sa să primească voturile românilor şi să aibă încrederea dumneavoastră, aşa cum domnul Ponta are încrederea altora. Deci eu pe domnul Klaus Iohannis îl iert pentru supărarea, îl scuz, că de iertat iartă bunul Dumnezeu, pentru faptul că a considerat că nu a fost ok că nu a primit temele înainte sau că nu s-a concluzionat între cele două staff-uri care sunt temele de dezbatere. E greu