Rareș Bogdan: Ciucă și Ciolacu au negociat cu fermierii

Rareș Bogdan: Ciucă și Ciolacu au negociat cu fermierii Rareș Bogdan. Sursa foto:Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan a subliniat faptul că problema fermierilor români a fost adusă și în atenția instituțiilor europene, în special a Comisiei Europene. Totodată, liberalul a dezvăluit și cum au decurs negocierile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai agricultorilor români.

În contextul în care protestul fermierilor a intrat în cea de-a 13-a zi, europarlamentarul Rareș Bogdan a venit cu o serie de clarificări în privința negocierilor purtate de reprezentanții Guvernului și cei ai agricultorilor.

Rareș Bogdan, despre negocierile între fermieri și guvernanți

Astfel, aflăm că premierul Marcel Ciolacu a negociat cu reprezentanții fermierilor agricutori acordarea unei subvenții suplimentare în valoare de 100 de euro. Liberalul Rareș Bogdan a mai subliniat faptul că liderul PNL, Nicolae Ciucă este cel care a acceptat solicitarea protestarilor, de a le permite acestora să conducă utilajele agricole cu categoria B.

„Domnul Ciucă a fost cel care a negociat împreună cu Marcel Ciolacu lunea trecută cu fermierii. Este cel care alături de ceilalți colegi de guvernare au acceptat să dăm acea 100 euro în plus pentru a-i sprijini pe fermieri. Este cel care a a fost de acord să modificăm una din cererile cu B-ul”, a transmis eurodeputatul Rareș Bogdan.

Ne puteți urmări și pe Google News
Protestul fermierilor

Proteste fermieri și transportatori. Sursa foto: Arhiva EvZ

Problema fermierilor români a ajuns pe masa Comisiei Române

Eurodeputatul a mai subliniat faptul că problema fermierilor români a fost adusă și în atenția instituțiilor europene, în special a Comisiei Europene. În acest sens, adăugă Rareș Bogdan, delegația liberală formată din europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda au solicitat în fața Ursulei von der Leyen suplimentarea ajutorului de criză acordat fermierilor români.

Un aspect care merită menționat constă în faptul că ajutorul amintit însumează 40 de milioane de euro și este acoperit de la Bugetul de stat. Prin urmare, măsurile de subvenționare vor pune presiune pe finanțele statului și astfel, deficitul țării ar urma să crească.

De asemnea, mai trebuie adăugat că sprijinul oferit fermierilor vine în contextul agresiunii din Ucraina, motiv pentru care liberalii au cerut Comisiei Europene ca această măsură să fie extrasă din deficit.

Comisia Europeană

Comisia Europeană / Sursă foto: Dreamstime.com

Soluția propusă de Rareș Bogdan

„Colegii mei europarlamentari, Motreanu, Buda, în numele delegației României PNL din PPE, au venit cu întâmpinare la  Ursula von der Leyen în cadrul comisiei și au spus așa: domnule, ajutorul de criză pe care l-am dat, 40 de milioane pentru pierderile suferite, haideți să-l mărim, să-i ajutăm. Haideți să venim cu un ajutor ca subvențiile, ajutorul de stat pe care l-am dat  să nu ne crească deficitul, deci să fie extras din deficit iarăși”, a adăugat Rareș Bogdan.

O posibilă soluție înaintată de Rareș Bogdan are în prim plan excedentul de cereale ucrainene care, în accețiunea liberalului, ar trebui cumpărate de Comsia Europeană și livrate ulterior în nordul Africii pentru a pune capăt foametei.

„Haideți să cumpere Comisia cantități de cereale ucrainiene pe care să le dea nordul Africii, unde e problema legată de foamete. Să cumpere comisia. Tocmai pentru a-i ajuta și pe fermieri, pe fermieri... Știu marți, miercuri, deci s-au întâmplat lucruri, s-au întâmplat lucruri legate de RCA, adică o parte din revendicările fermierilor au fost satisfăcute”, potrivit Prima News.