Raportul mandatului de până în prezent a lui Cristian Ghinea la conducerea Fondurilor Europene, umflat cu aproape 5%! Care este justificarea MFE

Raportul mandatului de până în prezent a lui Cristian Ghinea la conducerea Fondurilor Europene, umflat cu aproape 5%! Care este justificarea MFE

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a anunţat odată cu împlinirea a 100 de zile de mandate, că rata de absorbţie a fondurilor nerambursabile a crescut la 76,69%. Date din documentele oficiale, însă, contrazic precizările ministrului Ghinea, o analiză realizată de Mediafax arătând că rata efectivă este de 71,76%.

Aceleaşi documente scot dezvăluie faptul că absorbţia efectivă a fondurilor a crescut cu aproximativ 2 procente într-o lună, însă nu şi rata curentă, aceasta însemnând numai totalul cheltuielilor declarate de promotorii de proiecte.

Potrivit analizei Mediafax, Cristian Ghinea a prezentat în 22 august un raport complet asupra cu privire la activitatea instituţiei, explicând că ”rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007 – 2013 a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi 66,21% la preluarea mandatului”.

Aceeasi sursă arată că diferenţa menţionată ar fi rezultatul unei interpretări greşite a termenilor. Astfel, ”potrivit limbajului specific, rata de absorbţie curentă reprezintă declaraţiile de cheltuieli trimise către Comisia Europeană, iar rata de absorbţie efectivă înseamnă suma rambursată de Comisia Europeană autorităţilor de management. Practic, rata de absorbţie efectivă reprezintă valoarea reală a fondurilor absorbite de România, iar rata de absorbţie curentă nu va mai putea creşte faţă de 30 iunie 2016, aceasta reprezentând, în fapt, suma rezultată din adunarea valorilor cerute până atunci de promotorii de proiecte.”

 

De altfel, Ministerul Fondurilor Europene a confirmat confuzia ministrului Cristian Ghinea: ”Am apelat la Biroul de Presă al MFE, care a sesizat că, într-adevăr, rata comunicată de ministru nu se regăseşte în raportul respectiv, iar cifra prezentată de oficialul de la Fonduri nu reprezintă rata efectivă, cea mai relevantă, de altfel, în acest caz: ”Cifra comunicată de ministru, respectiv 76,69%, reprezintă rata de absorbţie curentă, la data de 31 iulie 2016, adică totalitatea declaraţiilor de cheltuieli trimise la CE până la data de 31 iulie 2016. Toţi indicatorii privind stadiul absorbţiei pentru programele operaţionale 2007 – 2013 sunt publici şi raportaţi lunar”, ne-au transmis reprezentanţii Unităţii de Comunicare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.”