Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a ajuns la concluzia că statele puternic dezvoltate domină substanţial ţările în curs de dezvoltare sau pe cele subdezvoltate.
În acest sens, Dodon consideră că "este relevant cazul Republicii Moldova, care, odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu UE, a pierdut accesul pe piaţa Federaţiei Ruse din cauza restricţiilor impuse în mod unilateral de Moscova".
Actualul sistem al normelor de funcţionare a lumii se ruinează, iar noi, reprezentanţi ai statelor mici, precum Republica Moldova, nu vedem o alternativă sigură, susţine preşedintele Republicii Moldova în discursul său pentru Forumul Crans Montana, care a fost citit joi, la forumul început la Bruxelles, de către consilierul prezidenţial pentru politică externă Aureliu Ciocoi, informează Radio Chişinău.
Potrivit lui Dodon, nici Uniunea Europeană nu mai este în prezent foarte atractivă, din cauza valurilor de instabilitate cu care se confruntă.
În opinia preşedintelui Republicii Moldova, "actualele vremuri sunt unele foarte complicate şi, indiferent de continente, riscurile cărora suntem expuşi sunt identice: probleme demografice, izolaţionism economic, sărăcie, terorism".
"În anumite regiuni ale globului oamenii se confruntă cu sfidări serioase la adresa securităţii, cu extinderea fenomenului corupţiei, cu scăderea dramatică a culturii politice", continuă Dodon.
"Se creează impresia că actualul sistem al normelor de funcţionare a lumii se ruinează, iar noi, reprezentanţi ai statelor mici, precum Republica Moldova, nu vedem o alternativă sigură”, declară Igor Dodon. "Dacă odinioară imaginea UE era una foarte atractivă, în special pentru fostele republici sovietice după destrămarea blocului socialist, garantând stabilitate socio-economică şi politică, actualmente şi acest aranjament regional se confruntă cu puternice valuri de instabilitate. Pe parcursul a opt ani au avut loc modificări serioase în plan global", constată preşedintele moldovean.
Preşedintele Republicii Moldova susţine că încearcă sa promoveze o politică externă echilibrată, să menţină şi să aprofundeze relaţiile cu UE, dar şi să restabilească bunele relaţii cu Federaţia Rusă.
Referitor la soluţionarea problemei transnistrene, Dodon consideră că elementul-cheie al reglementării politice finale şi durabile este "neutralitatea recunoscută internaţional a Republicii Moldova, ceea ce va permite inclusiv retragerea trupelor străine de pe teritoriul ţării".