"Europenii afectați de catastrofe naturale vor putea fi ajutați mai repede în viitor. Prin acest raport, alocăm 50 de milioane de euro pentru a face plăți în avans statelor membre care sunt lovite de catastrofe naturale," a declarat Siegfried Mureșan după adoptarea raportului său de către plenul Parlamentului European.

Acesta prevede că anual vor fi puse la dispoziția Comisiei Europene 50 de milioane de euro pentru plata avansurilor către statele lovite de catastrofe naturale care solicită ajutor din acest fond. "De astăzi avem un nou mecanism pentru a îi putea ajuta rapid pe oamenii care își pierd casele, bunurile, agoniseala de o viață, datorită furiei naturii", a declarat deputatul european Siegfried Mureșan la Strasbourg, potrivit comunicatului PMP.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a fost creat ca un răspuns la catastrofele naturale majore din Uniune și statele candidate. Anual, Uniunea poate sprijini cu maximum 500 de milioane de euro acele state care sunt lovite de fenomene naturale excepționale. Modificarea regulamentului de funcționare a fondului a introdus posibilitatea acordării unor plăți în avans care nu pot depăși 10% din contribuția anticipată, în limita a 30 de milioane de euro per solicitare. România a beneficiat până în prezent de cinci intervenții din Fondul de Solidaritate al UE care au totalizat peste 110 milioane de euro, instrumentul fiind mobilizat ultima dată ca urmare a secetelor și numeroaselor incendii de pădure care au avut loc în august 2012.

Raportul referitor la mobilizarea Fondului de Solidaritate al UE pentru regiunile afectate de catastrofe a fost aprobat de plenul Parlamentului European cu 669 voturi "pentru", 32 voturi "împotrivă" și 6 abțineri.