Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România: Sistemul judiciar încă influenţat politic
- Oana Dan
- 9 aprilie 2011, 11:29
![Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România: Sistemul judiciar încă influenţat politic](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2011/04/raportul-departamentului-de-stat-al-sua-privind-drepturile-omulu.jpg)
Corupţia din poliţie şi sistemul judiciar încă influenţat de politic rămân probleme cu care se confruntă România, alături de abuzurile poliţiei asupra romilor, condiţiile din închisori şi lipsa măsurilor de retrocedare a bisericilor greco-catolice plus corupţia la nivel guvernamental, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului.
Astfel documentul trece în revistă deja celebrele cazuri Voicu - Costiniu - Locic, Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat, subliniind „răspunsul ineficient al autorităţilor la cazurile de corupţie”. Potrivit documentului, acest aspect este în continuare „un subiect intens criticat în public, în mediul politic şi în presă. ONG-urile şi presa au continuat să susţină că niciun caz de mare corupţie nu a fost soluţionat prin condamnări cu executare”.
Corupţia, prezentă în poliţie
Raportul vorbeşte şi despre corupţia din poliţie, care "contribuie la lipsa de respect a cetăţenilor pentru poliţie" şi, implicit, faţă de autoritatea poliţienească. "Salariile mici şi absenţa primelor au dus la scăderi de personal şi la situaţia în care oficiali ai poliţiei sunt suspectaţi că iau mită".
În raport se face referire şi la Agenţia Naţională de Integritate, care, în 2010, a avut un hiatus de câteva luni din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Legea ANI a fost până la urmă corectată, obligaţia depunerii declaraţiilor de avere rămânând în vigoare, însă procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind şi mai anevoioasă.
Romii, încă discriminaţi
Discriminarea romilor este în continuare o îngrijorare majoră, mai ales că membrii acestei comunităţi s-au plâns de violenţe ale poliţiei devenite rutină, inclusiv bătăi şi hărţuiri, se arată în raport.
Autorii raportului au estimat că în România sunt între 1,8 şi 2,5 milioane de romi, reprezentând aproximativ 10% din totalul locuitorilor ţării. Documentul menţionează însă că, potrivit celui mai recent recensământ, din 2002, în România ar fi sub 550.000 de romi, iar conform unui raport guvernamental din 2008, numărul acestora ar fi de 1,2 milioane.
Motivul acestor diferenţe, conform ONG-urilor, ar fi faptul că mulţi romi nu şi-au dezvăluit etnia sau nu au acte de identitate, notează Departamentul de Stat al SUA.
Mai mult, romii nu au acces la o serie de servicii publice, trăiesc în sărăcie, nu beneficiază de şanse egale la angajare, copiii renunţă la şcoală, nu primesc o îngrijire a sănătăţii corespunzătoare şi sunt, în mod continuu, discriminaţi, potrivit unor organizaţii non-guvernamentale citate de autorii documentului. COMENTARIILE VOR FI MODERATE!