Evenimentul Zilei > International > Raport SECRET: Fethullah Gülen NU a organizat puciul din Turcia. Erdogan s-a FOLOSIT de ocazie pentru a-și consolida PUTEREA. Însă Gülen este cu adevărat PERICULOS
Raport SECRET: Fethullah Gülen NU a organizat puciul din Turcia. Erdogan s-a FOLOSIT de ocazie pentru a-și consolida PUTEREA. Însă Gülen este cu adevărat PERICULOS

Raport SECRET: Fethullah Gülen NU a organizat puciul din Turcia. Erdogan s-a FOLOSIT de ocazie pentru a-și consolida PUTEREA. Însă Gülen este cu adevărat PERICULOS

Clericul exilat Fethullah Gülen nu a organizat lovitura de stat din Turcia, se arată într-un document aparținând serviciilor secrete ale UE, intrat în posesia EUObserver.

Raportul, redactat de Intcen, serviciul de informații al UE, mai susține și că vasta acțiune de epurare a așa-zișilor suporteri ai lui Gülen, ordonată de președintele Erdogan, a avut în realitate drept scop întărirea puterii personale a șefului statului turc.

Aceste informații dezvăluie însă și că Gülen „șeful” unei mișcări „mondiale, antisemite și anticreștine”.

Documentul notează:

„Este probabil că un grup de ofițeri, inclusiv güleniști, kemaliști, opozanți ai AKP și oportuniști se află în spatele puciului. Este puțin probabil că Gülen însuși a jucat vreun rol. Este puțin probabil ca Gülen să aibă capacitatea de a întreprinde așa ceva.”

Kemaliștii sunt turci laici care se opun viziunii islamiste a partidului lui Erdogan, AKP, privind dezvoltarea Turciei.

Serviciul de informații al UE afirmă că ofițeri güleniști, ale căror grade nu le depășeau pe cele de locotenent sau căpitan, se simțeau „sub presiune” pentru a se alătura loviturii de stat din iulie trecut, din cauză că știau că Erdogan pregătise o represiune împotriva lor, pentru luna august.

Raportul UE arată că Erdogan încerca să demanteleze de mai mult timp mișcarea lui Gülen din Turcia, pe care îl percepea drept „singurul și unicul rival” în fața încercării sale de a guverna țara printr-un „sistem prezidențial total”.

Documentul mai afirmă și că Erdogan „a exploatat” lovitura de stat pentru a lansat „o campanie de represiune mai vastă împotriva adversarilor AKP” din motive de „ambiții personale”.

De asemenea, raportul Intcen mai arată că MIT, serviciul de informații turc, lucra de ani de zile la „liste negre” cu „persoanele incomode” regimului Erdogan.

Listele conțin inclusiv nume ale unor militanți civili, care au participat la manifestațiile anti-Erdogan de la Istanbul, în 2013.

„Valul enorm de arestări din zilele care au urmat tentativei de lovitură de stat era deja pregătit. Puciul nu a fost decât catalizatorul represiunii pregătite dinainte.”

Deși raportul îl exonerează pe Fethullah Gülen pentru lovitura de stat, totuși nu îl pictează în culori prea măgulitoare. Astfel, deși învățăturile publicate în numele său „la suprafață… propovăduiesc toleranța”, în același timp „savanții specializați în limbajul și simbolurile islamice recunosc că învățăturile sunt expres antisemite și anticreștine”.

Documentul Intcen mai afirmă că Gülen este liderul unei structuri „mondiale” cu sucursale în sute de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Asia și că „ordinele” sale sunt puse în aplicare de către „imami speciali” și de „fideli” care au inflitrat structurile statelor.

Gülen dispune de 160 de școli în întreaga lume, prin care își propagă învățăturile. Documentul secret afirmă că cei mai buni dintre discipoli participă la lecții speciale, în locuri numite „Case ale Luminii”, „seara, în grupuri mici, în apartamente necontrolate de stat”.