Raport secret al sovieticilor despre Transilvania de Nord
- Iulia Moise
- 3 ianuarie 2025, 14:12
Un raport secret a fost prezentat liderului sovietic L.P. Beria, la Moscova, pe 16 martie 1945. Acesta detalia situația socială și politică din Transilvania de Nord.
Analiza socială într-un raport politic secret
Analiza socială și raportul politic secret al sovieticilor despre Transilvania
16 martie 1945
STRICT SECRET
Moscova, NKVD URSS – către tovarășul BERIA
Conform informațiilor agenților:
1. Sărbătorirea inaugurării administrației românești în Transilvania de Nord (la Cluj), pe 13 martie, a avut un succes deosebit. În Cluj nu s-a mai văzut niciodată o sărbătoare publică atât de grandioasă. Toate straturile populației din oraș și din mediul rural au participat activ la mitingul organizat în piața centrală după parada militară (peste 100 de mii de persoane au luat parte la miting).
Din punct de vedere politic, susținătorii Frontului Național-Democrat și ai guvernului Petru Groza au obținut un mare succes în acea zi. Entuziasmul și dispoziția optimistă și activă a participanților au afirmat starea de spirit progresistă a majorității populației. Reprezentanții sovietici în frunte cu tovarășul Vîșinski și generalul-colonel Susaikov au fost primiți cu multă căldură.
Atașamentul Transilvaniei de Nord față de România a făcut o deosebită impresie asupra muncitorilor, tineretului industrial și universitar, țăranilor din Transilvania de Nord, dar și asupra clasei mici burgheze. Exista o stare de neliniște doar în rândul reprezentanților industriașilor, finanțiștilor și marilor comercianți.
Reprezentanții administrației locale din Transilvania de Nord, aflați în clădirea primăriei, l-au întâmpinat cu emoție pe rege, care a sosit cu un tren special pentru a lua parte la festivități. Între timp, coloanele participanților la miting i-au salutat pe Petre Groza și pe tovarășul Vîșinski și au ținut să-l evite pe rege.
Atitudine negativă a misiunilor diplomatice occidentale conform declarațiilor din raport
2. În ciuda faptului că misiunile anglo-americane au acceptat propunerea guvernului Petre Groza cu privire la participarea în cadrul festivităților de la Cluj- acestea au planificat să trimită câte 4 reprezentanți fiecare. În momentul în care trenul guvernamental a plecat spre Cluj, britanicii l-au informat pe Petre Groza că le va fi imposibil să meargă la Cluj deoarece nu au primit o autorizație de la Londra.
O declarație similară a venit și din partea americanilor.
Acest fapt a fost considerat de „partidele istorice” drept o demonstrație a atitudinii negative a misiunii anglo-americane față de guvernul lui Petre Groza și față de acțiunile reprezentanților sovietici în România.
Delegațiile sovietice și organizațiile obștești au participat la festivități
În ajunul plecării guvernului condus de Petre Groza, a reprezentanților sovietici, precum și a reprezentanților altor partide și organizații obștești, conducerea „partidelor istorice” s-a adresat lui Petre Groza cu rugămintea de a le permite delegațiilor lor să ia parte la festivități.
Partidul Național-Țărănesc a trimis o delegație de 5 persoane condusă de liderul țărăniștilor transilvăneni, Mihai Popovici, cu Kopucu și Hodjia – oamenii de încredere ai lui Maniu.
Partidul Național-Liberal i-a delegat pe Lapedatu și Dimitru Naku.
Guvernul Petru Groza susținut de URSS conform unui raport secret
La conferința delegației de la București a Național-Țărăniștilor și a Liberalilor cu reprezentanții organizațiilor locale din Cluj, aceștia au convenit asupra necesității de a continua rezistența maximă în fața Frontului Național-Democrat în Transilvania de Nord și de a lupta împotriva dominației maghiare, în speranța că populația sătească românească din Transilvania de Nord, cu înclinații șovine, va acorda sprijinul „partidelor istorice” în lupta împotriva Frontului Național-Democrat.
Copii trimise lui I. Stalin, V. Molotov, O. Malenkov;
URSS și-a dat acordul pentru inaugurarea administrației românești în Transilvania de Nord imediat după formarea guvernului Petru Groza, potrivit evenimentulistoric.ro.