Raport OMS: 6 din 10 adulți români sunt supraponderali. Cine intră în programul de slăbit va fi răsplătit în criptomonede

Raport OMS: 6 din 10 adulți români sunt supraponderali. Cine intră în programul de slăbit va fi răsplătit în criptomonede Obezitate. Sursa foto: Arhiva EVZ

OMS menționează în raport că pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația persoanelor supraponderale și a crescut obezitatea. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei. Potrivit studiului COSI (OMS pentru Europa), unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate. Nici românii nu stau mai bine la acest capitol.

Potrivit raportului OMS pentru Europa, aproximativ 58% dintre adulții din România sunt supraponderali, iar 30% dintre copii suferă de greutate în exces,  Totodată, speranța de viaţă la naştere în România este mult sub media Uniunii Europene, țara noastră ocupând penultimul loc la acest capitol, potrivit raportului „Starea Sănătății în UE”, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit specialiștilor, cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie de sănătate, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate sportivă și alcoolul.

Studiul a inclus 54 de state luând în calcul toate categoriile de vârstă

Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană în 2022 este primul studiu de acest fel, în ultimii 15 ani, este o sinteză a celor mai recente date despre povara excesului de greutate și a obezității în Regiunea Europeană a OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMS arată că ratele de supraponderabilitate şi obezitate au atins niveluri periculoase şi „continuă să crească”. Potrivit raportului, aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces, astfel că nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD): de a opri creşterea obezităţii până în 2025.

 

Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană, anul 2022

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa a declarat că este încă posibilă combaterea „epidemiei de obezitate” în Europa: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investiţiilor şi a inovării în domeniul sănătăţii şi prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice şi reziliente, putem schimba traiectoria obezităţii”.

Recomandările pentru toate grupele de vârstă care trebuie să fie implementate de fiecare țară în parte:

Alimentația — taxarea alimentelor nesănătoase, restricții de marketing, subvenții pentru consumul de fructe și legume, etichetarea nutrițională obligatorie a produselor alimentare;

Supravegherea — monitorizarea obezității pe parcursul vieții, monitorizarea mediilor alimentare și de activitate fizică (inclusiv mediile digitale) și a acțiunilor de politici la nivel de țară, realizarea studiilor COSI;

Activitate fizică — acces la spații publice cu infrastructură pentru practicarea activității fizice, încurajarea călătoriilor active, ciclismului, îmbunătățirea planificării urbane;

Managementul obezității — acces echitabil la servicii integrate de asistență medicală pentru gestionarea excesului de greutate și a obezității, ca parte a acoperirii medicale universale.

România se află în pragul obezității

În acest context, începând cu 22 iunie, va fi lansată campania de conștientizare „România în pragul obezității”, prin intermediul căruia BeSoftwares va ajuta activ 100 de români supraponderali să lupte împotriva problemelor cu greutatea. Persoanele care reușesc să îndeplinească provocările antrenorilor vor beneficia de recompense sub formă de criptomonede prin intermediul unei aplicații dezvoltate 100% de o echipa românească.

În urmă cu aproximativ 10 ani, m-am confruntat eu însumi cu probleme din cauza alimentației nesănătoase. A urmat o perioadă grea în care am încercat să-mi schimb stilul de viață, perioadă în care am obținut câteva victorii de etapă, dar mai ales multe înfrângeri.

Toată această călătorie dificilă m-a adus la dezvoltarea FITY, o aplicație personalizată de nutriție și sport, care recompensează cu criptomonede utilizatorii care reușesc să finalizeze provocările propuse de antrenorul nostru virtual de fitness.

În cadrul programului de conștientizare de luptă împotriva obezității, care se va desfășura pe o perioadă de 9 săptămâni, dorim să ajutăm, pentru început, 100 de români, să-și schimbe stilul de viață, să vadă cum un stil de viață sănătos se va răsfrânge pozitiv și asupra celorlalte dimensiuni ale vieții personale și profesionale”, a relatat Călin Perpelea, directorul companiei.