Raport dramatic din partea Poloniei: Peste 39.500 de tentative de trecere a frontierei. Ce face Lukașenko între timp
- Sabina Popescu
- 3 ianuarie 2022, 18:31
Poliția de frontieră poloneză a înregistrat o creștere drastică a numărului de persoane care solicită protecție. Aproximativ 40.000 de persoane au intenționat să treacă granița din Belarus în Polonia anul trecut. În 2020, numărul a fost semnificativ mai mic.
Bruxelles îl acuză pe conducătorul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, că țintește persoane din regiunile de criză pentru a le introduce ilegal pe teritoriul Uniunii Europene (UE). Potrivit raportului prezentat de Poliția de Frontieră poloneză luni, 3 ianuarie, tentativele de trecere a graniței au înregistrat o creștere drastică.
Aproape 40.000 de tentative de trecere a graniței Poloniei
În anul 2021, agenții de frontieră polonezi au înregistrat 39.714 tentative de trecere ilegală a graniței, un număr extrem de mare dacă ne raportăm la anul 2020, când au fost înregistrate doar 122 astfel de situații.
Potrivit polițiștilor de frontieră polonezi, numărul cererilor de azil a crescut semnificativ anul trecut. În 2020 au fost depuse 2.600 astfel de soliticări, în timp ce anul trecut aproape 8.000 de persoane au depus cereri de azil în Polonia.
Cei care caută protecție au devenit „o jucărie” la frontiera externă a UE, relatează Der Spiegel. Timp de câteva săptămâni, mii de oameni au încercat să treacă din Belarus prin UE în Polonia sau în statele baltice. La temperaturi în jurul valorii de zero grade, bărbați, femei și copii așteaptă în zonele forestiere de-a lungul frontierei, în speranța de a fi acceptați în Uniunea Europeană.
Lukașenko este criticat în Occident pentru că se folosește de refugiați pentru a destabiliza situația din Europa, iar UE exercită presiuni asupra președintelui prin intermediul sancțiunilor.
Lukașenko ia măsuri împotriva sancțiunilor de la Bruxelles
La începutul anului, au intrat în vigoare așa numitele „contra-sancțiuni” sau măsuri belaruse împotriva sancțiunilor înaintate de liderii UE. De la 1 ianuarie 2022, este interzis importul unei mari părți a mărfurilor din vest. Embargoul privind achiziționarea de alimente afectează, printre altele, carnea și produsele lactate. Potrivit guvernului de la Minsk, măsura este o reacție la „politicile discriminatorii și la acțiunile neprietenoase întreprinse în legătură cu țara noastră”.
Embargoul afectează în principal producătorii de alimente din UE, care se confruntă cu o pierdere de venituri. Anul trecut, potrivit guvernului belarus, producătorii din statele occidentale care au impus sancțiuni împotriva Minskului au câștigat echivalentul a aproximativ o jumătate de miliard de euro. Belarus își extinde acum relațiile economice cu ajutorul Rusiei.