Raport cutremurător al ONU. Suntem în plină Apocalipsă, Paradisul se transformă în Infern

Raport cutremurător al ONU. Suntem în plină Apocalipsă, Paradisul se transformă în Infern

Datele unui raport coordonat de reprezentanți ai ONU arată modificările climatice dramatice pe care le va suferi bazinul mediteranean.

Bazinul din Marea Mediterană este una dintre zonele foarte vulnerabile la încălzirea globală şi riscă să sufere pagube care pun în pericol sănătatea şi mijloacele de subzistenţă ale populaţiilor.

„Viitorul Mediteranei se află într-un moment crucial”, a subliniat în timpul prezentării „Raportului privind starea mediului şi a dezvoltării în Mediterana” François Guerquin, directorul Plan Bleu, o organizaţie din cadrul Programului ONU pentru Mediu şi Planului de acţiune pentru Mediterana. În studiu au fost luate în calcul 21 de țări riverane.

Mediul provoacă 15% din decesele din această zonă

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se preconizează că exploatarea resurselor şi a organismelor, poluarea şi schimbările climatice vor exacerba fragilităţile preexistente, punând în pericol sănătatea şi mijloacele de subzistenţă”, se mai precizează în studiul respectiv. Astfel, 15% din decesele din bazinul mediteranean sunt puse pe seama unor cauze legate de mediu ce pot fi prevenite.

Pe de altă parte, această zonă este deosebit de expusă schimbărilor climatice, observându-se o încălzire „cu 20% mai rapidă decât media globală”, indiferent dacă este vorba de temperatura ambientală sau de cea a apei.

Aceste schimbări au consecinţe directe, fie că este vorba despre precipitaţii, care ar urma să scadă cu până la 30% până în 2080, o prelungire a sezoanelor incendiilor, proliferarea speciilor invazive care ameninţă biodiversitatea şi pescuitul, sau creşterea nivelului mării, care ar putea atinge de la 0,5 până la 2,5 metri până la sfârşitul secolului. Acest ultim fenomen ameninţă populaţia din zonele de coastă, adică o treime din cei aproximativ 510 milioane de locuitori ai ţărilor din bazinul mediteranean.

„Traiectoriile actuale trebuie neapărat modificate”

„Marea majoritate a siturilor patrimoniului cultural se află în zonele de coastă şi la joasă altitudine”, a declarat Guerquin, în condiţiile în care regiunea este cea mai importantă destinaţie turistică din lume. Acest lucru accentuează şi alte presiuni asupra mediului, precum urbanizarea litoralului, deşi reprezintă în medie 11% din PIB.

„În pofida eforturilor, ţările din bazinul mediteranean nu sunt pe drumul cel bun şi traiectoriile actuale trebuie neapărat modificate”, a afirmat Gaetano Leone, coordonatorul PAM.

sursa: Agerpres