Raport alarmant. Dezastrul este iminent! Viitorul nostru atârnă doar de un fir de ață

Raport alarmant. Dezastrul este iminent! Viitorul nostru atârnă doar de un fir de ață Sursa foto: Arhiva EVZ

Summitul climatic COP26 din acest an părea să promită multe, însă, conform unui studiu realizat recent, măsurile asumate de liderii mondiali nu sunt suficiente pentru a ține încălzirea globală pe loc. Din păcate, riscăm să ajungem la o catastrofă din cauza nivelului de emisii de CO2.

Cercetătorii de la Climate Action Tracker vin cu un raport sumbru în ceea ce privește viitorul întregii lumi. Deși s-au luat măsuri radicale la summitul de la Glasgow, acestea par insuficiente pentru a menține creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Emisiile de CO2 se vor dubla față de cele necesare pentru atingerea obiectivului până în 2030 dacă lucrurile merg în acest ritm. Conform raportului, măsuri drastice trebuie luate cât mai curând, altfel riscăm o adevărată catastrofă. Creșterea temperaturii se preconizează că va ajunge de 2,4 grade Celsius până în 2100.

Climate Action Tracker (CAT) susține în raportul făcut public faptul că promisiunile liderilor mondiali de la summitul COP26 nu sunt necesare. Deși se încearcă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, Pământul continuă să se încălzească cu mult peste obiectivele climatice stabilite de ONU pentru 2100.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a se putea salva planeta de la un dezastru, este absolut necesar ca „toate guvernele trebuie să-și revizuiască obiectivele climatice”. Experții subliniază faptul că, într-un „scenariu optimist”, unde obiectivele pe termen lung de a opri creșterea nivelului de gaze cu efect de seră în atmosferă ar fi implementate, ajungându-se în final la emisii „zero nete”, încălzirea globală ar putea fi limitată la un nivel de 1,8 °C în acest secol.

Încălzirea globală nu poate fi oprită! Promisiunile liderilor mondiali nu vor putea fi respectate

S-au făcut promisiuni mari în cadrul întâlnirii de la Glasgow, însă reprezentanții Climate Action Tracker susțin că, în marea majoritate a cazurilor, obiectivele pe termen lung ale națiunilor nu vor fi îndeplinite. Motivul ar fi neimplementarea unor politici sau legi care să vizeze aceste lucruri pe termen scurt.

„Este foarte bine ca liderii să susțină că au o țintă net zero, dar dacă nu au planuri cu privire la cum să ajungă acolo, iar țintele lor pentru 2030 sunt scăzute, atunci, sincer, acest prag numit „net zero” este doar o altă afirmație care nu se transformă într-o acțiune reală privind schimbările climatice”, a declarat Bill Hare, CEO al Climate Analytics, una dintre organizațiile care fac parte din CAT.

Climate Action Tracker susține în raportul postat faptul că, în oricare dintre scenariile analizate de ei, rezultatul este unul singur. Încălzirea globală va depăși limita de 1,5°C. Aceasta ar fi, conform oamenilor de știință, nivelul pe care lumea trebuie să-l țină „în viață” pentru a preveni cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice.

Analizele efectuate de specialiști cu privire la emisiile globale de gaze cu efect de seră, arată faptul că dioxid de carbon provenit din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor ar trebui să fie redus, până în 2030, cu cel puțin 45% față de nivelul atins în 2010. Dacă ne dorim să salvăm planeta, până în anul 2050 aceste emisii ar trebui să fie reduse la zero.