Graficele arată date alarmante cu privire la cei mai mari poluatori ai lumii. Există o singură șansă de a salva lumea
- Ramona Rotaru
- 1 noiembrie 2021, 10:22
Poluarea este una dintre cele mai mari probleme mondiale, iar ea trebuie rezolvată dacă vrem să reducem efectul de seră și încălzirea globală. În această săptămână, liderii mondiali se întâlnesc pentru a discuta despre schimbările climatice în cadrul conferinței COP26 de la Glasgow.
Summitul COP26 este considerat unul crucial pentru abordarea uneia dintre cele mai problematice teme din lume, schimbările climatice. Liderii mondiali se întâlnesc la Glasgow pentru a găsi modalitățile cele mai bune cu privire la prevenirea unui dezastru. Dacă încălzirea globală continuă în acest ritm, planeta este aproape de un colaps. Duminică, președintele COP26, Alok Sharma, a susținut faptul că acest summit este "ultima și cea mai bună speranță". În cadrul întâlnirii, lideri mondiali vor pune în balanță și vor căuta cea mai bună soluție pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C până în 2100.
"Dacă acționăm acum și dacă acționăm împreună, ne putem proteja prețioasa noastră planetă.
Așadar, haideți să ne unim în aceste două săptămâni și să ne asigurăm că, acolo unde Parisul a promis, Glasgow se va ține de cuvânt", a mai spus Alok Sharma.
Lucrurile sunt destul de clare în ceea ce privește încălzirea globală, iar cel mai mare pericol îl reprezintă emisiile de dioxid de carbon (CO2). Acestea ar trebui reduse considerabil pentru a reuși limitarea încălzirii la 1,5°C până în 2100.
Specialiștii au prezentat modul în care emisiile de dioxid de carbon sporesc încălzirea globală. Ei susțin faptul că o cantitate suplimentară de CO2 în atmosferă sporește efectul de seră și încălzește planeta prin energiei termice și provocarea unor climate mai calde decât de obicei. Liderii mondiali încearcă reducă cât mai mult cantitatea de CO2. În timp ce unele țări s-au angajat să atingă un nivel net de emisii de carbon zero în viitor, altele se confruntă cu presiuni pentru a atinge obiectivul mai repede.
Care sunt țările cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon
Cele mai relevante date cu privire la poluare au fost transmise de către Word in Date. Conform acestora, China este țara cu cele mai mari emisii de CO2. În 2019, aceștia au înregistrat 10,175 milioane de tone. Aceste cifre reprezintă 27% din gazele cu efect de seră din lume în anul 2019.
Locul al doilea este deținut de către Statele Unite ale Americii, care au emis 5 258 de milioane de tone în 2019. Această cantitate reprezintă 11% din gazele cu efecte de seră din întreaga lume.
Emisiile de CO2 pe țări, în tone, în anul 2019:
- China - 10.175 milioane - 7,1 pe cap de locuitor
- SUA - 5.285m - 16,1 pe cap de locuitor
- India - 2.616 milioane - 1,9 pe cap de locuitor
- Rusia - 1.678 milioane - 11,5 pe cap de locuitor
- Japonia - 1.107 milioane - 8,7 pe cap de locuitor
- Iran - 780 milioane - 9,5 pe cap de locuitor
- Germania - 702 milioane - 8,4 pe cap de locuitor
- Indonezia - 618 milioane - 2,3 pe cap de locuitor
- Coreea de Sud - 611 milioane - 11,9 pe cap de locuitor
- Arabia Saudită - 582 milioane - 17,0 pe cap de locuitor
Promisiunile făcute prin Acordul de la Paris de către cele mai poluante state
China nu este pe primul loc doar în ceea ce privește cantitatea de emisii de CO2. Conform specialiștilor, aceasta este considerată "extrem de insuficientă" în ceea ce privește acțiunile în domeniul climei. Locul doi în acest top este ocupat de către Rusia, fiind considerată și ea "extrem de insuficientă".
Acordul de la Paris este o convenție prin care 192 de națiuni au decis să respecte un cadru global pentru a evita schimbările climatice periculoase. Regatul Unit a promis ca până în 2050 să emită un nivel net de emisii de carbon zero. Această promisiune a fost făcută și de către SUA, UE și Gambia. China, Rusia și India s-au angajat să atingă acest prag în anul 2060.
Regatul Unit
- Rating: Aproape suficient
- Obiectiv zero net: 2050
- Participarea la COP26: Da
UE
- Evaluare: Insuficientă
- Obiectiv net zero: 2050
- Participă la COP26: Da
SUA
- Evaluare: SUA Insuficientă
- Obiectiv Net Zero: 2050
- Participă la COP26: Da
China
- Evaluare: Foarte insuficient
- Ținta Net Zero: 2060
- Participarea la COP26: Prin legătură video
India
- Evaluare: Foarte insuficient
- Obiectiv Net Zero: 2060
- Participarea la COP26: Da
Federația Rusă
- Evaluare: Foarte insuficient
- Ținta Net Zero: 2060
- Participare la COP26: Nu
Gambia
- Rating: Nu: Suficient
- Obiectiv Net Zero: 2050
- Participare la COP26: Necunoscut
Nigeria
- Rating: Nu se știe: Aproape suficient
- Obiectiv Net Zero: 2050 - 2100
- Participant la COP26: Da
Nepal
- Evaluare: Aproape suficient
- Obiectiv Net Zero: 2050
- Participare la COP26: necunoscut
Maroc
- Evaluare: Aproape suficient
- Obiectiv Net Zero: -
- Participant la COP26: necunoscut
Evaluarea a fost făcută de către Climate Action Tracker, care verifică obiectivele naționale în raport cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C. Schimbările climatice sunt deja un pericol evident, iar un raport emis de către Organizației Mondiale de Meteorologie ne prezintă efectele încălzirii de seră. Se pare că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură violente și inundațiile care provoacă din ce în ce mai multe decese, reprezintă o nouă normalitate.
Premierul Boris Johnson a declarat pentru cei de la BBC faptul că schimbările climatice reprezintă "cea mai mare amenințare la adresa umanității", afirmând că acestea reprezintă "un risc ca civilizația să se întoarcă practic înapoi".
Summitul COP26 se va desfășura pe parcusul întregii săptămâni, iar liderii mondiali prezenți vor lucra la angajamentele viitoare și la modalitățile de reducere a poluării globale.