Raport al Curții de Conturi: operații estetice trimise spre decontare la CJAS. Medicii se bazau că nu sunt verificate documentele

Raport al Curții de Conturi: operații estetice trimise spre decontare la CJAS. Medicii se bazau că nu sunt verificate documentele

La Clinica de chirurgie vasculară de la Spitalul Clinic de Urgență Judeţean Timişoara s-au efectuat operaţii estetice pe bandă rulantă, unele decontate, deși nu ar fi trebuit, prin programele naționale de sănătate, în timp ce alți pacienți cu probleme vasculare erau amânați de o lună la alta invocându-se lipsa fondurilor. Surse ale EVZ susțin că clientela era formată din femei de succes din oraș, soțiile și iubitele unor oameni importanți. Toate acestea au ieșit la iveală în urma unui control al Curții de Conturi, realizat la începutul acestui an.

În control a fost vizată perioada 2008 – 2014. Deși nu aveau nicio legătură cu specificiul Clinicii de chirurgie vasculară, la Timișoara femeile și-au putut trata celulita, au fost operate de noduli mamari (conform decontărilor cerute  la CJAS), altele s-au internat cu probleme de sterilitate. Prejudiciul stabilit de auditorii externi în aceste cazuri trece de 34.000 de lei, reprezentând contravaloarea decontărilor făcute prin programul naţional de sănătate dedicat chirurgiei vasculare.

În plus, reprezentanții Curții de Conturi au descoperit în timpul controlului consumuri de medicamente în valoare de zeci de mii de lei, scoase din farmacia spitalului în baza unor documente parafate de șeful clincii, deși pacientele respective nu figurau ca internate. În timpul controlului, auditorii externi au stabiit și că s-au efectuat operaţii de mărire de sâni. Mai mult decât atât, crezând că nimeni nu verifică documentele, s-a solicitat inclusiv decontarea acestora – aproape 200.000 de lei - din fonduri publice la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, dar au fost refuzate. ”La nivelul secției de Chirurgie vasculară se realizează intervenții chirurgicale pe diagnostice de tumori benigne ale sânului și în schimb există o lista de așteptare pentru bolnavii cu boli arteriale periferice, punându-și astfel întrebarea dacă Secția de Chirurgie Vasculară își servește scopului declarat, sau este numai o formă mascată ca în spatele și cu această denumire să se efectueze operațiuni medicale aducătoare de venituri prin solicitarea contravalorii lor de la FNUASS, dar și beneficii și mai puțin vizibile pentru executant?”, se arată în raportul Curții de Conturi, conform Pressalert.ro.

Auditori au descoperit și că medicii îi obligau pe pacienți să își cumpere medicamentele de la aceeași farmacie – Remedia, astfel că 75% din decontările de medicamente au fost efectuate pentru această companie.

Petntru astfel de practici, Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul județeanului timișorean, a fost amendată de CJAS cu aproape 370.000 de lei, respectiv 1% din valoarea decontărilor nelegitime solicitate.