Ramona Bădescu, doar 54 de voturi

Ramona Bădescu, doar 54 de voturi

Cu ocazia alegerilor din 13-14 aprilie, candidaţii români înscrişi pentru posturile de consilieri la primăriile italiene au avut surpriza să constate că dintre conaţionalii lor stabiliţi în Italia, un număr redus s-a prezentat la vot pentru a-i susţine. Cea mai cunoscută româncă stabilită în Italia, Ramona Bădescu, nu a reuşit să obţină decât 54 de voturi valide. Astfel, în urma validării sufragiului, s-a constatat că românii au obţinut un număr de vorturi inferior estimărilor iniţiale.

Cu toate că numărul românilor din Italia depăşeste 500.000, la vot s-au prezentat mai puţin de 1.500 de români.

Campania lui Bădescu, a doua persoană care a fost înscrisă pe "Lista civica pentru Alemanno", nu a reuşit să convingă electoratul din Roma pentru a-i acorda voturile necesare obţinerii postului de consilier la primărie.

Nici ceilalalţi români din Italia candidaţi pe posturi similare nu au reşit rezultate bune la aceste alegeri. Performanţa a fost înregistrată de Gabriel Rusu, cu 766 de voturi, iar cea mai slabă prezenţă a fost a lui Dumitru Ilinca, românul care nu a reuşit să obţină niciun vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţiile candidaţilor români

În opinia românului care a obţinut cele mai multe voturi, Gabriel Rusu, "prin voturile obţinute am transmis un mesaj ferm şi concret că şi românii contează în societatea italiană".

În opinia lui Dumitru Ilinca, "în perioada electorală a existat o adevărată discriminare pentru cetăţenii comunitari. Nu s-a dat posibilitatea unei bune şi reale informări despre procedura de vot, ceea ce a cauzat imposibilitatea exercitării acestui drept. La care se adaugă indiferenţa românilor pentru viaţa politică din Italia. În felul acesta vom rămâne mereu cetăţeni de ".

Părerea electoratului român Unul dintre cetăţenii imigranţi cu drept de vot în Italia, Andi Rădiu, este de părere că "rezultatele nesatisfăcătoare de la aceste alegeri nu trebuie să arunce comunitatea românească din Italia în prăpastia indiferenţei faţă de politică. Trebuie avut în vedere faptul că nu în toată Italia au fost organizate alegeri locale, ci doar în anumite zone. Prin urmare, şi acest element a influenţat nivelul de participare la vot al românilor. Românii nu s-au prezentat la vot datorită lipsei mijloacelor de informare eficiente şi a puţinilor candidaţi. Partidul românilor a renunţat tocmai pentru faptul că era evidentă indiferenţa românilor. Cei care au candidat, nu au evaluat posibilităţile reale."

Rezultatele obţinute de români la alegerile din 13-14 aprilie:

BRESCIA > Luminiţa Lupăşan, Partidul Popolo della Libertà - (32 de ani, în Italia de 8 ani) - 153 de voturi

IVREA > Florica Lupăşteanu, Partidului Democrat - (50 de ani, în Italia de 17 ani), rezultate necunoscute până la acest moment

ROMA > Ramona Bădescu, Coaliţia Popolo della Libertà, Lista Civică pentru Gianni Alemanno- (40 de ani, în Italia de 13 ani) - 54 de voturi. > Gabriel Ionuţ Rusu, Partidul Democrat, Lista Civică pentru Rutelli - (29 de ani, în Italia de 10 ani) - 766 de voturi. > Sergiu Ocneanu, Partidulul Democrat - (23 ani, în Italia de 12 ani) - rezultate necunoscute până la acest moment  

SAN CESAREO > Daniel Toma Bostaca, Coaliţia Stânga Curcubeu - (39 de ani, în Italia de 11 ani), rezultate necunoscute până la acest moment TIVOLI > Georgel Matei, Coaliţia Stânga Curcubeu - (în Italia de 16 ani) - 100 voturi

TREVISO > Dumitru Ilinca, Partidul Italia dei Valori(38 de ani, în Italia de 6 ani) - 0 voturi

VITERBO > Gabriela Violeta Vidussoni, Lista Civică Sposetti Sindaco - (în Italia de 35 de ani) - 19 voturi

(13.27)