Olteanca a gustat succesul artistic în Italia, însă, mai nou, vrea să se remarce şi în politică. Acum e consilier special al primarului Gianni Alemanno.
Plecată din România la începutul anilor ’90, Ramona Bădescu a reuşit să-şi facă un nume în lumea showbizului italian. Decizia unei vedete de a părăsi ţara natală tocmai în momentul în care începea să simtă gustul succesului a fost privită la momentul respectiv cu scepticism de opinia publică, deoarece afirmarea unui român în străină tate părea ceva cel puţin utopic.
În primii ani de după Revoluţie, când nici nu ne gândeam că artiştii români pot depaşi graniţele ţării şi să mai aibă şi succes, pe deasupra (vezi cazul „O-zone“), Ramona şi-a făcut bagajele şi s-a mutat definitiv în Peninsulă, cu gândul de a o cuceri. Încrezătoare în forţele proprii după ce câştigase în România premii la festivaluri muzicale, precum Mamaia sau Steaua fără nume, artista născută la Craiova s-a impus repede printre italieni, care au adoptat-o fără rezerve. Viaţa sa personală a suscitat la fel de mult interes ca şi cariera artistică. A fost măritată cu un avocat italian de viţă nobilă, Alessandro di Fornaro, iar după divorţul de acesta a fost logodită cu omul de afaceri Ricardo Piccionetti. „Romii cu ale lor, noi, românii, cu ale noastre“
După ce s-a impus pe scena artistică italiană, Ramona a decis să-şi schimbe priorităţile şi să intre în politică, un domeniu în care calităţile fizice şi talentul artistic nu mai sunt de-ajuns. Arsenalul cu care trebuie să lupte acum s-a mărit, adversarii mai puternici, iar provocările - mult mai dificile.
Ramona Bădescu ocupă în prezent funcţia de consilier special al primarului Romei, Gianni Alemanno. Momentul pe care Ramona şi l-a ales pentru a intra în politică nu a fost unul dintre cele mai favorabile. Este nevoită să se lupte cu prejudecăţile italienilor faţă de români, una dintre cele mai mari comunităţi de străini din Peninsulă, din cauza celor câteva incidente în care au fost implicaţi conaţionali. „Romii cu ale lor, noi, românii, cu ale noastre“. Este o parte din discursul pe care Ramona Bădescu încearcă să-l imprime presei din Italia. Stereotipuri periculoase „Este foarte ciudat: poate şi prin mediatizarea greşită a unor infracţiuni comise de români, prin jurnalele de ştiri, s-a creat dintr-un caz un stereotip, o imagine greşită. Dacă vorbeşti cu oameni normali pe stradă, mai toţi îţi vor spune: Eu n-am nimic cu românii. Chiar am în casă nişte români fără de care n-aş putea să trăiesc. Pentru că românii reprezintă o resursă importantă a Italiei, prin femeile care cresc copiii italienilor, femeile care ajută ca infirmiere, oamenii de pe şantiere, dar şi prin oameni de cultură de aici. Vezi însă, de multe ori, un inginer care este nevoit să lucreze aici ca zugrav. Vezi că, într-un restaurant, o româncă este plătită mai puţin şi lucrează mai mult decât o italiancă. Există încă această barieră a ignoranţei, a prejudecăţilor, a diversităţii. Aceasta creează distanţă între italian şi român, între italian şi marocan, italian şi albanez“, explică Ramona. JOB ÎN ADMINISTRAŢIA ITALIANĂ
„Mă simt mândră că sunt româncă“ EVZ: Cum ai intrat în politică? Ramona Bădescu: N-am intrat în politică pe listele unui partid. Fiind o artistă, întotdeauna am vrut să fiu în afara acestor puncte cardinale ale politicii - de dreapta, de stânga, de centru, de sud, de nord. Pentru mine, politica înseamnă a face ceva, având în vedere că lumea mă ascultă. Acţiunile mele nu sunt politice. Pentru că-ţi trebuie experienţă, trebuie muncit, trebuie învăţat din experienţa altora. Politica mea este una socială. Care este strategia primarului Gianni Alemanno? Pe primul loc se află siguranţa. Înseamnă control, să ştii care sunt punctele strategice, cartierele care au nevoie de o anumită susţinere. Să ştii tot ce se întâmplă, ca într-o casă. Consideră importantă integrarea românilor în această societate, iar faptul că m-a numit consilierul lui e pentru mine o onoare. Nu ne ştiam dinainte, m-a cunoscut în timpul campaniei electorale. Pe „câmpul de luptă“, m-a cunoscut ca persoană, depăşind prejudecăţile pentru o femeie dintr-un spectacol, pentru o artistă. Numai cunoscând o persoană, poţi să o judeci. Nu pentru că e actriţă sau pentru că e o femeie frumoasă. N-are nicio legătură. Din această poziţie, ţin legătura cu asociaţiile de români, pentru că el n-are timp. Dar lucrurile merg mai bine, există mai multă siguranţă, nu mai există atâta prostituţie.
Şi politica românească? Ţi s-a propus o candidatură la alegerile parlamentare. Este adevărat, mi s-a propus să candidez. Dar, în momentul acesta, paşii trebuie făcuţi cu prudenţă. Şi cu cunoştinţe în materie. E o meserie foarte dificilă, pentru că ai de-a face cu oameni, cu viaţa lor. Politica trebuie făcută încet, încet. Pentru mine a fost o mare surpriză, o mare onoare. Şi care a fost răspunsul dat liberalilor, la momentul respectiv? „Nu mă aşteptam...“. A fost un refuz diplomatic. În două luni de zile n-aş fi putut să fac o campanie electorală, să unesc românii. Nu s-au unit ei în 18 ani, de când sunt aici. Din păcate, astăzi românii sunt foarte dispersaţi în Italia. Chiar dacă sunt cea mai numeroasă comunitate de străini de aici, din păcate nu sunt uniţi. Se greşeşte. Eu sunt aici pentru că sunt mândră că sunt româncă. Mă doare când în Italia se pune la un loc „români - romi“ sau „români - violenţi“. Există puţină cunoaştere în legătură cu acest popor. Foarte puţini au auzit de Brâncuşi, George Enescu, Ionesco sau „Coloana Infinitului“. Pe mine ignoranţa mă doare. E de datoria mea morală să spun cine sunt românii, indiferent dacă mă ascultă cineva. Mă doare când în Italia se pune la un loc „români - romi“ sau „români - violenţi“. - Ramona Bădescu, artistă IPOSTAZĂ. Ramona, într-unul dintre numeroasele roluri interpretate pe scenele din Italia
ATRIBUŢII. În calitate de consilier special al primarului Romei, Ramona se ocupă de asociaţiile românilor din capitala Italiei
PARCURS
Artistă de televiziune, teatru şi cinema > Craioveanca Ramona Bădescu este cetăţean italian din 1996. > S-a afirmat în Peninsulă datorită producţiilor de televiziune, cinema şi teatru. Din palmaresul actoricesc italian al Ramonei fac parte numeroase apariţii în cele mai urmărite show-uri de televiziune, în care a a jucat alături de multe vedete italiene - „Tutti a casa“ (1994), „Gran Casino“ (1996) sau „Marameo (2002). De asemenea, a fost distribuită în seriale de televiziune, printre care „La Piovra 8“ (1996), „Incantesimo“ (1997), „La squadra 2“ (2000), sau în producţii de cinema - “Parenti serpenti“ (1991), „La regina degli uomini pesce“ (1995) sau „Bibo per sempre (2000). Ramona a mai fost distribuită şi în piese de teatru, cum ar fi „La Presidentessa“ (1997), „Giochi d’angelo“ (2001) sau „Tutte pazze per Silvio“ (2002). Anul trecut a avut loc la Roma premiera musicalului „La Magia di Moulin Rouge“, în care a deţinut un rol principal. > Ramona a fost solicitată să apară şi în clipuri publicitare difuzate de televiziunile italiene, cele mai cunoscute fiind cele pentru companiile Findus (industria alimentară) şi Omnitel (telecomunicaţii), în care a jucat alături de Alain Delon.
ÎNCEPUT. Înainte de a se afirma în Italia, Ramona şi-a făcut un nume în muzica uşoară românească