Raluca Turcan: Mi-am dorit guvern cu USR, dar a trebuit să înghițim alianța cu PSD
- Andrei Arvinte
- 1 octombrie 2024, 12:32
Ministrului Culturii, Raluca Turcan, a declarat la Școala de Toamnă a Organizației Seniorilor Național Liberali că PNL nu și-a dorit, cu adevărat, o alianță cu PSD. Ea a spus că parteneriatul cu social-democrații i-a costat pe liberali la alegerile locale și că partidul trebuie să-l sprijine din toate puterile pe Nicolae Ciucă, pentru a ajunge în turul doi la prezidențiale.
Raluca Turcan crede că dacă Partidul Național Liberal nu ar fi fost la guvernare, astăzi nu vorbeam nici despre reforma pensiilor, nu vorbeam nici despre salarizare în sistemul public, nici despre Reforma asistenței sociale, nici despre investiții, nici despre proiecte culturale.
"Suntem într-un parteneriat cu PSD-ul, care în teritoriu ne-a costat. Oriunde în țara, aceasta alianța de guvernare cu PSD-ul a costat mai mult Partidul Național Liberal decât PSD-ul și lucrul acesta l-am resimțit la locale. 2020 a fost un an dificil electoral, cu pandemie, apoi criză economică, apoi această competiție de atragere a fondurilor europene, război la graniță și un context politic în care nu am avut variantă să rămânem la guvernare dacă nu ne aliam cu PSD-ul. Ăsta e adevărul și suntem în partid oameni care au votat pentru alianță cu USR", a declarat Raluca Turcan.
A trebuit să înghițim această alianță cu PSD-ul
Ministrul Culturii declară deschis că și-ar fi dorit un parteneriat cu USR: "Eu mi-am dorit guvern cu USR, pentru că în logica mea, mai bine stai la masă cu unii, mai tineri și mai zăpăciți, dar măcar mai iei din entuziasmul lor, decât să stai la masă cu unii cu metehne, de la care poți să te molipsești negativ".
Raluca Turcan susține că USR a dat un pas înapoi, "a plecat și a zis că nu e treaba lor să guverneze", iar pentru PNL ar fi fost dificil să formeze un guvern minoritar. "Și atunci am făcut această alianță pentru stabilitate, pentru ca PNL să rămână la guvernare, să sprijine aleși locali, primarii, președinții de consilii județene, astfel încât să meargă în teritoriu".
Ea a adăugat că pretextul USR de a părăsi alianța ar fi fost legat de programul Anghel Saligny: "Este vreunul dintre dumneavoastră care să nu știe ce efecte benefice a avut acest program pentru dezvoltarea comunităților? Nu. Anghel Saligny a însemnat investiții în canalizare, infrastructură de rutieră, școli, grădinițe, dispensare. Ar însemnat, de fapt, o viață mai bună pentru oameni, în comunități. Pentru toate lucrurile acestea, a trebuit să înghițim această alianță cu PSD-ul".
Dacă PNL rămânea la Ministerul Muncii, nu existau bâlbe în deciziile de pensii
Raluca Turcan s-a referit și la recalcularea pensiilor, care este "rezultatul unei munci infernale pe care am dus-o împreună cu specialiști". Ea crede că "dacă PNL rămânea la Ministerul Muncii nu existau bâlbele de comunicare în deciziile de pensii. Și s-ar fi făcut acest proces impecabil până la capăt".
Ministrul Culturii l-a criticat pe actualul pe Ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru că nu s-a ocupat de procesul de digitalizare și de o bună comunicare în privința recalulării pensiilor: "În loc să le spună pensionarilor să aducă adeverințele, adeverințele pe bază de contributivitate, ca să le putem lua în calcul la pensie, stăteau la televizor și plângeau de grija bunicilor".
Niciunui pensionar nu i-a scăzut pensia
Raluca Turcan a mai declarat că a existat o comunicare defectuoasă în privința recalculării pensiilor și că "s-a creat percepția că unor pensionari le-a scăzut pensia". "Realitatea este că niciunui pensionar nu i-a scăzut pensia. Asta este adevărul, rămân pensii în plată dacă pe bază de formulă a reieșit o sumă mai mică. Evident că totul este perfectibil", a adăugat ea.
Cultura nu este o cheltuială, ci o investiție
Raluca Turcan s-a referit și la proiectele și investițiile ministerului pe care îl conduce. "Suntem în proceduri cu Teatrul și Opera la Cluj-Napoca. Operă nouă la Iași. Vom reface Opera Națională, Ateneul-ul român Muzeul, Național de Artă din România , Teatrul Național de la Craiova, Aașesămintele Brățianu, Vila Florica și lista poate să continue. Lansăm cu un apel de refacere a caselor memoriale din România, pentru că ele sunt Rezervor de patrimoniu și identitate națională pe care avem obligația să-l prețuim", a declarat ministrul.
Raluca Turcan spune că, în fapt, "cultura nu este o cheltuială, cultura este, pe fond, o investiție, dacă știi s-o faci cu cap. Cultura este de fapt o investiție în suflet și o investiție inclusiv financiară".
Nicolae Ciucă va fi președintele României
Pentru liberali, important este să sprijine candidatul la președinție. Raluca Turcan este convinsă că Nicolae Ciucă, odată ajuns în turul al doilea, ar putea câștiga alegerile: "Putem să sprijinim pe președintele partidului, Nicolae Ciucă, să intre în turul doi și să câștige competiția, pentru că odată intrată în turul doi, Nicolae Ciucă va fi președintele României. Este demonstrabil, aproape și statistic și pe logica politică din România ultimilor 35 de ani. PNL la guvernare și Nicolae Ciucă președinte reprezintă o garanție pentru oameni integrii în funcții publice, pentru misiune în interes public și nu în interesul de partid".