Raluca Turcan are o veste bună pentru pensionari. Dosarele de pensii, în prim-plan
- Daniel Teodoreanu
- 11 august 2021, 22:02
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat miercuri că personalul din casele teritoriale de pensii va fi suplimentat cu 1.000 de posturi pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022, măsură la care s-a ajuns pentru evaluarea dosarelor de pensii.
Raluca Turcan a subliniat că Guvernul României a aprobat prin Ordonanţă de urgenţă suplimentarea personalului care va lucra în casele de pensii din România.
Astfel, vor fi selectate prin concurs 800 de persoane cu studii superioare şi 200 cu studii liceale. Cei selectaţi vor avea cu contracte pe perioadă determinată, conform anunţului lansat pe Facebook de cea care conduce Ministerul Muncii.
„Astăzi, Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi selectate, prin concurs, 800 de persoane cu studii superioare şi 200 cu studii liceale, care vor lucra în casele teritoriale de pensii cu contracte pe perioadă determinată, adică până la încheierea procesului de evaluare a tuturor celor 5 milioane de dosare de pensii”, a dezvăluit Raluca Turcan.
PNRR şi legătura cu dosarele pensionarilor
Calendarul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) arată că procesul de evaluare al celor cinci milioane de dosare ar urma să fie finalizat în trimestrul al treilea al anului viitor.
Totuşi, este clar că acest obiectiv nu poate fi atins cu personalul care activează în prezent în casele de pensii, fapt pentru care s-a ajuns la sumplimentarea posturilor.
„Necesarul total de posturi pentru structurile CNPP este estimat la 5.500, faţă de 3.480 câte sunt în prezent. Dintre cei 3.480 de angajaţi, 3.186 au atribuţii de stabilire şi plată a pensiilor, dar şi a altor drepturi prevăzute de acte normative cu caracter special aflate în gestionarea CNPP, dar şi pentru evidenţa asiguraţilor şi activităţi conexe.
Fondurile pentru salarizarea personalului suplimentar vor fi suportate în primă fază din bugetul asigurărilor sociale de stat, urmând ca ele să poată fi ulterior decontate în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă”, a completat Turcan.
Bugetul Asigurărilor Sociale şi de Sănătate
Altfel, în urmă cu două zile, cea care a câştigat recent alegerile interne pentru şefia PNL Sibiu s-a referit şi propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii.
Ea prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenţiei acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creşterea veniturilor colectate din contribuţiile angajaţilor.
„În acest moment, BASS (n.r. - Bugetul Asigurărilor Sociale şi de Sănătate) nu mai are nevoie de subvenţia de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei.
Creşterea investiţiilor cu 32,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi măsurile de susţinere a mediului de afaceri - măsurile pentru angajaţi şi angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relaţiilor de muncă au avut impact şi asupra pieţei muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active şi tot atâtea persoane nou intrate pe piaţa muncii”, a precizat Turcan pe Facebook.