Evenimentul ZileiSocialCe categorii de pensii vor crește mai repede. Raluca Turcan a dezvăluit calculele

Ce categorii de pensii vor crește mai repede. Raluca Turcan a dezvăluit calculele

Ce categorii de pensii vor crește mai repede. Raluca Turcan a dezvăluit calculele
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a făcut marţi câteva declarații aşteptate de o ţară întreagă cu privire la sistemul de pensii şi ce se va schimba cât de curând.
Raluca Turcan a declarat marţi că se luptă cu un sistem „care pe partea de salarizare, de pensii s-au adunat probleme de 30 de ani”, în care s-au cangrenat sistemele şi acolo îţi trebuie pur şi simplu aplecare zi de zi, dacă vrei să miști lucrurile înainte, altfel, aşa superficial bătând din degete sau din palme nu se întâmplă minuni, a declarat ministrul Muncii.

Raluca Turcan: Nu mai trebuie să existe pensii mai mari decât salariile

Ministrul Muncii spune că „nu vrem ca pensiile să depășească salariile. Este un principiu pe care trebuie realizat, trebuie să venim cu o lege care să fie constituțională”, a mai declarat ministrul. Aceasta a  mai subliniat: „Vrem ca pensiile mici să crească mai repede decât pensiile mai mari. Din acest motiv vom recalcula toate pensiile la nivel național”.

Raluca Turcan, despre pensiile speciale

Întrebată despre pensiile speciale, ministrul a declarat: „Sunt principii pe care le-am propus într-o dezbatere cu toţi şefii din sistemul judiciar din România pentru a discuta la masă cu premierul despre acest subiect sensibil din perspectiva șanselor de a veni cu o variantă legală constituțională.
Pentru că modificări legislative se pot opera astfel încât să aduci sistemul de pensii speciale cât mai aproape de partea de contributivitate. Însă, în domeniul justiţiei avem o jurisprudență deja adunată care aduce acest principiu pe care şi l-a asumat şi domnul ministru al Justiţiei, şi anume: pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depășească salariul. Este un principiu de bază la care ținem”, a mai spus ministrul.
Şi continuă: „Orice forțare, așa cum am văzut în Parlament cu eliminarea totală sau supra impozitarea pensiilor speciale, s-a dovedit  a fi neconstituțională, şi atunci pe mine ca ministru al Muncii nu mă interesează să simulez o modificare legislativă să ne jucăm cu pensiile speciale si să mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem echitatea şi atunci acesta este un principiu bun pe care putem să-l susţinem”, a delcarat Raluca Turcan, în această seară, la Digi24.

Întrebată de acele pensii de peste 18 mii de lei în rândul magistraţilor, ministrul Muncii a explicat

 „În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci chiar de cei care ne critică în această perioadă. Dar, cu calm am solicitat sistemului propuneri în aşa fel încât să nu depopulăm şi să ne trezim că ne pleacă oamenii lăsându-ne cu sistemul de justiţie vraiște.
Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii în care avem etapa de evaluare, ulterior venind cu o formulă de recalculare a tuturor pensiilor şi, în maxim un an şi jumătate, vom acea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii reclaculate astfel încât să reducem inechităţile şi cele mai mici să crească mai repede decât cele mai mari, în felul acesta reducând declajele deranjante existente în sistemul de pensii.
Iar în materie de pensii speciale să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate inclusiv în sistemul judiciar și să ținem cont de jurisprudența Curții Constituționale ca pensia să fie cât mai apropiată de salariu”, a concluzionat ministrul Muncii.

Accesează: