Ministrul Muncii a explicat intențiile Guvernului privind modificarea vârstei de pensionare în România în anumite condiții.
Raluca Turcan a făcut anunțul! Minisrtrul Muncii, Raluca Turcan, a detaliat viitoarea modificare vizată de Guvern referitoare la creșterea vârstei de pensionare, Aceasta face parte din proiectul privind cumulul pensiei cu salariul de la stat.
Raluca Turcan a făcut anunțul! În ce condiții va crește vârsta de pensionare la 70 de ani?
Astfel orice angajat va putea lucra fie în sistemul privat, fie în sistemul public, până la 70 de ani. Potrivit demnitarului, vârsta de pensionare nu va fi modificată. Însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare. Acest lucru se va face în baza unei cereri depuse la angajator.
Ministrul Muncii a specificat că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul „Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are 3 principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public va avea o oportunitate creată prin această lege. De a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani”, a declarat ministrul Muncii.
Citește și: Adio pensie cumulată cu salariu la stat
Raluca Turcan: Vârsta de pensionare rămâne aceeași. Statul nu va interveni dacă vrei să muncești
Raluca Turcan a explicat că vârsta de pensionare rămâne aceeași. Însă Guvernul creează o oportunitate pentru cei care vor să muncească până la 70 de ani.
„Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani. Tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze să poată să o facă. Sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou.
În materie de relaţie pensionar-sistem de ocupare, vrem să existe această flexibilitate şi deschidere. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat. Dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a mai afirmat Raluca Turcan.
Sursa: Capital