Raiul ascuns al României. Destinația pe care trebuie să o vizitezi cel puțin o dată. Foto

Raiul ascuns al României. Destinația pe care trebuie să o vizitezi cel puțin o dată. Foto Bungalow-urile din Clisura Dunării, o locație de vis. Sursa: dreamstime.com

În România există un loc care, cu siguranță, îți va tăia răsuflarea atunci când îl vei alege ca destinație pentru vacanță. Acest paradis s-a impus rapid ca una dintre cele mai căutate locații de către turiștii români în ultimii ani, atrăgându-i pe aceia care doresc să-și petreacă timpul în apropierea Dunării.

Este vorba despre Clisura Dunării, acolo unde tot mai mulți români merg în vacanță. Pentru a te bucura pe deplin de acest loc, trebuie să aloci cel puțin câteva zile sau chiar un weekend prelungit.

Termenul „Clisura” își are rădăcinile în limba bizantină și semnifică „cetate așezată la gura unui defileu”. Odată ce depășești stâncile Babacai de la Gura Văii, punctul de referință care marchează începutul Clisurii, drumul își serpuiește calea paralel cu apele blânde, lipsite de valuri și de curenturi de suprafață.

Ce să vizitezi în Clisura Dunării

Cazanele Dunării – Cazanele Mici și Cazanele Mari

Este locul în care Dunărea se îngustează cel mai mult pe teritoriul României, reprezentând un sector din defileul Dunării în trecerea prin Munții Carpați. Această zonă se găsește în Parcul Național Porțile de Fier și se întinde pe o lungime de doar 9 km, având adâncimi de aproximativ 80 m (în funcție de ghidul care vă va plimba cu barca, puteți auzi variante diferite cuprinse între 70 – 100 m).

Ne puteți urmări și pe Google News

Chipul lui Decebal

Sculptura în stâncă, înfățișând chipul regelui dac Decebal, se găsește între localitățile Eșelnița și Dubova. Această impresionantă lucrare a fost construită pe parcursul a zece ani, între 1994 și 2004, cu ajutorul a 12 sculptori-alpiniști și atinge o înălțime de 55 de metri. Ea reprezintă unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Clisura Dunării.

Excursie cu barca la Chipul lui Decebal

Un loc de neratat pe Clisura Dunării, Chipul lui Decebal. Sursa: dreamstime.com

Mănăstirea Mraconia

Aceasta se găsește în vecinătatea statuii lui Decebal și a fost construită pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor pe Dunăre. Legenda spune că datorită îngustării severe a defileului în anumite zone, trecerea simultană a două vase nu era posibilă.

Prin urmare, această construcție a fost esențială pentru gestionarea traficului fluvial și evitarea coliziunilor între nave.

Mănăstirea pe care trebuie să o vizitezi cel puțin o dată

În vacanța de pe Dunăre, oprește-te la Mănăstirea Mraconia. Sursa: dreamstime.com

Peștera Ponicova

Este cea mai mare peșteră de pe întreg Defileul Dunării, fiind compusă dintr-o serie de galerii care se interconectează și însumează 1660 de metri. Peștera poate fi vizitată atât pe uscat, cât și cu barca pe Dunăre. Însă în acest din urmă caz, accesul este limitat pe o distanță de 15 metri.

Plimbare cu barca în Peștera Ponicova

Peștera Ponicova, de neratat atunci când mergi la Clisura Dunării. Sursa: dreamstime.com

Locuri în care te poți caza

În această perioadă, gradul de ocupare în Clisura Dunării depășește 60% în cursul săptămânii și peste 90% la sfârșitul ei. În frumoasa Clisură a Dunării, ai la dispoziție o mulțime de locuri din care te poți bucura de priveliști spectaculoase și unde îți poți petrece vacanța așa cum dorești.

„Studio 63” este o opțiune de cazare. Aceasta este o cameră extrem de spațioasă, cu o suprafață de 60 de metri pătrați, și oferă o vedere panoramică uimitoare asupra Dunării. Priveliștea din această cameră este cu adevărat minunată.

Tot în Clisura Dunării te poți caza într-un bungalow pe apă. Acestea au fost construite prin fonduri europene și sunt amplasate în Berzasca, o localitate de județul Caraș-Severin. Peisajul oferit de cele 15 bungalow-uri suspendate pe piloni, deasupra Dunării, este unul deosebit. Aceste cabane, așezate pitoresc, sunt conectate cu malul românesc al fluviului printr-un lung ponton.

Unde te poți caza în Clisura Dunării

Bungalow-urile din Clisura Dunării, o locație de vis. Sursa: dreamstime.com

O altă opțiune este Vila Selina, care este situata pe malul Dunarii la 9 km de Orsova pe DN57 Orșova-Moldova Noua și care oferă un peisaj care îți va rămâne întipărit în minte.

Ce activități poți face în Clisura Dunării

Am pregătit pachete formate din excursii cu traseu de peșteră, cum este Peștera Ponicova, cu trasee de trekking, de drumeții pe platoul Ciucarul Mare, Ciucarul Mic. De asemenea, și pentru turiștii care își doresc activități nautice; seara, de asemenea, putem face și plimbări romantice la apus de soare sau dimineața, la răsărit”, a declarat ghidul turistic, Alin Subțire. 

În Clisura Dunării poți avea parte de plimbări în aer liber, cu barca sau în drumeții montane.

Capul lui Decebal este punctul de plecare pentru multe dintre plimbările cu barca. Aici, găsești mai multe bărci cu ghid, iar prețurile nu diferă semnificativ. Costurile depind în principal de distanța sau traseul pe care îl alegi pentru experiența ta pe apă.

Dacă vrei să surprinzi cea mai frumoasă priveliște asupra Cazanelor Mari și Golfului Dubova de la înălțime, poți face acest lucru printr-o drumeție pe Ciucarul Mare, care durează în jur de 2-3 ore.

Aici poți face și sporturi nautice, cum ar fi: canotaj, caiac-canoe, ski-jet, dar te poți plimba și cu bicicleta pentru a te bucura de frumusețea naturii.