Răfuielile din Justiție continuă! Procurorul „Paradeală” de la DNA Ploiești a făcut-o de „oaie”
- Mihai Soica
- 2 septembrie 2020, 14:27
Recent, pe rolul Curții de Apel București, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, Lucian Onea, a avut un proces prin care cere anularea deciziei de numire a procurorului șef adjunct Adina Florea, de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
Onea, zis „Paradeală”, îi vrea capul procurorului Adina Florea, după ce a fost trimis în judecată pentru abuzurile grosolane comise pe vremea când era șeful DNA Ploiești.
După ce au analizat cauza, judecătorii de la București au dispus să trimită dosarul la Curtea de Apel Ploiești, deoarece Onea, acum suspendat din magistratură, lucra la un parchet din raza acestei instanțe.
Interesant este faptul că Onea a fost trimis în judecată de SIIJ, pentru represiune nedepreată și cercetare abuzivă, alături de un alt procuror celebru pentru abuzurile comise, Mircea Negulescu, cunoscut și sub porecla de „Portocală”. Cei doi procurori au fost cercetați de Adina Florea și trimiși în judecată pentru abuzurile comise în timpul anchetării unor fapte de corupție, în vremea în care aceștia lucrau la DNA Ploiești, Onea fiind șeful acestei structuri, iar ”Portocală” subalternul.
După ce a fost trimis în judecată, Onea a depus la Curtea de Apel București mai multe cereri care vizează activitatea profesională a procurorului Adina Florea. Una, prin care a fost atacată decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care Florea a fost numită procuror șef adjunct la SIIJ și a doua, tot o decizie a CSM, prin care Florea era numită procuror de execuție în cadrul acestei secții speciale care se ocupă cu anchetarea infracțiunilor comise de magistrați.
Onea a fost trimis în judecată în luna iulie 2019, alături de Negulescu. În rechizitoriu se arată că „inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în instrumentarea a două dosare penale, în calitate de procuror de caz, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunțător să plăsmuiască un denunț în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conțin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetățenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracțiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârșită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunțul”.
Procurorii de la SIIJ mai spun că cei doi procurori „l-au determinat pe martorul denunțător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunț și a unor tabele în format electronic conținând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparține unor cetățeni români imaginari”.