Evenimentul Zilei > Actualitate > Rafila îl pune la zid pe Voiculescu: „El ar trebui să știe toate datele”
Rafila îl pune la zid pe Voiculescu: „El ar trebui să știe toate datele”

Rafila îl pune la zid pe Voiculescu: „El ar trebui să știe toate datele”

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre relaxarea restricțiilor, dar și despre refuzul lui Vlad Voiculescu de a ridica restricțiile.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit despre refuzul lui Vlad Voiculescu de a ridica restricțiile.

Discuțiile cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, au apărut când rata de incidență a scăzut sub 3% în Capitală.

Cu toate astea, Voiculescu nu este de acord cu relaxarea restricțiilor în București. El consideră că asta ar pune în pericol redeschiderea școlilor.

Anterior a fost liniștit chiar de Nicușor Dan, primarul Capitalei, care a declarat că fiecare ar trebui să-și știe „locul”.

Alexandru Rafila a vorbit și despre pericolul relaxării restricțiilor în contextul în care mai multe cazuri au fost confirmate cu noua tulpină Covid-19.

„Asistăm la o aparentă reducere a numărului de cazuri și în mod evident, dacă se iau decizii la relaxare. Impactul potențial al tulpinii mutante nu a fost constatat până în momentul de față.

Eu cred că am putea face astfel de aprecieri, pentru perioada următoare, dacă am avea o radiografie fidelă a actualei situații și nu o avem.

Și am putea să investigăm focarele cu un număr neașteptat de cazuri în anumite comunități.

Și sigur că acolo a putea găsim și tulpină mutantă din Marea Britanie sau altă tulpină. Care au o transmisibilitate cu 50% decât tulpină clasică”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Rafila și Voiculescu, doi experți, două păreri diferite

Vlad Voiculescu a declarat inițial că testele efectuate până acum nu sunt concludente. El susține că în realitate rata de incidență nu a scăzut la sub 3%.

Rafila a subliniat că chiar Vlad Voiculescu ar trebuie să fie cel care cunoaște cel mai bine aceste date, prin funcția pe care o deține.

„Ministrul Sănătății nu înțeleg de ce pune la îndoială datele. Dansul are toate pârghiile că să nu le mai pună la îndoială și mai ales că să nu ne mai pună pe noi la îndoială.

Coordonează întreagă activitatea legată de stare și cred că deja era suficient timp că aceste lucruri să devină funcționale de la instalarea noului Guvern.

Această lamentare nu are niciun fel de legătură cu realitatea, pentru că realitatea aceasta este.

Dânsul are pârghiile necesare să organizeze în așa fel activitatea încât să putem, într-o săptămâna sau două, să avem o radiografie fidelă a situației epidemiologice din țară”, a declarat Rafila, conform Antena3.