Rafila este în alertă şi e grav! Cine ţine la sănătate ar face bine să-i citească mesajul

Rafila este în alertă şi e grav! Cine ţine la sănătate ar face bine să-i citească mesajul

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, are un mesaj de ultimă oră pentru milioane de români.

Sunt vizaţi inclusiv cei care au ignorat în ultimele săptămâni măsurile recomandate de autorităţi în actualul context pandemic.

Astfel, reputatul profesor care reprezintă România în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este în alertă după ce numărul de cazuri noi de coronavirus s-a dublat.

În comparaţie cu săptămâna anterioară, când media cazurilor ajunsese la 150, acum ea a ajuns la 265 cazuri noi de infectare cu coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni.

Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență

Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori. Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice.

Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește.

Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică”, a fost semnalul de alarmă tras de Alexandru Rafila.

Mai departe, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consideră că este important ca cetăţenii să fie încurajaţi să respecte măsurile de protecţie.

În opinia lui, acestea pot face diferenţa între o vara acceptabilă şi o vara agitată, în care, în cel mai negru scenariu, sistemul de sănătate ar fi pus la grea încercare.

Rafil a demontat şi unul dintre miturile foarte răspândite în societatea românească: posibilitatea ca transmiterea virusului să dispară vara.

„Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a mai completat reprezentantul României în OMS.

sursa: romaniatv.net