Rafila, despre momentul reintroducerii stării de urgență: „Cel mai important este...”
- Alexandru Toader
- 10 iulie 2020, 23:39
Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre situația actuală a României, în ceea ce privește noul coronavirus.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, este sceptic că țara noastră ar putea avea o creștere atât de accelerată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, încât să ajungă la 10.000 de cazuri pe zi și spune că nu numărul de cazuri diagnosticate este important pentru o eventuală reimpunere a stării de urgență.
„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24.
Președintele Societății Române de Microbiologie s-a referit și la ipoteza în care s-ar ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, atunci, în România, s-ar impune redeclararea stării de urgență, așa cum sublinia Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (...) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese.
Cu siguranță un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Până astăzi, 10 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 31.381 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, 22.812 au fost externate, dintre care 21.129 de pacienți vindecați și 1.683 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.