Rafila anunță prăpădul! Nenorocirea de care nu scăpăm. Ar putea provoca multe decese

Rafila anunță prăpădul! Nenorocirea de care nu scăpăm. Ar putea provoca multe decese Sursa: arhiva EVZ

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, declară că există o rezistență la antimicrobiene, ceea ce poate duce la un număr record de decese și la anularea unor progrese din medicină.

În cadrul întâlnirii miniștrilor Sănătății, desfășurată la Lyon în contextul pandemiei de COVID, Alexandru Rafila a reiterat importanța solidarității și cooperării la nivel european în ceea ce privește combaterea acestui virus.

"Pandemia de COVID-19 a evidențiat valoarea importanta solidarității și cooperării. România susține eforturile de creștere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul României si-a dovedit solidaritatea cu alte țări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei și Coreei de Sud", a declarat ministrul Sănătății.

Este nevoie de un vaccin utilizat la scară largă

Cu privire la vaccinul împotriva COVID, ministrul a afirmat că e nevoie de "utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unor întâlniri bilaterale avute cu omologii săi din Austria, Bulgaria, Danemarca și Norvegia, Rafila a căutat soluții pentru gestionarea pandemiei, dar și pentru a încerca să formeze previziuni cu privire la impactul pandemiei asupra sistemelor de sănătate.

Ministrul spune că este necesar să înțelegem că trebuie să existe o abordare multisectorială a domeniul sănătății publice.

"Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize".

Rezistența la antimicrobiene afectează progresele din medicină

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea în mod eronat a antibioticelor, lucru care ar putea sta la baza multor decese. Amenințarea pe termen mediu ar putea fi o rezistență la antimicrobiene, care poate afecta progresele medicinei.

"Statele membre trebuie să își coordoneze acțiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice și să integreze abordarea , între sănătatea umană, cea animală și mediu".

Ministrul Alexandru Rafila este de părere că pandemia la nivel global se va sfârși anul acesta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai declarat cu privire la apariția virusului SARS CoV-2 că la ora actuală sunt informații limitate, iar în ceea ce priveşte urgenţa de sănătate publică globală s-ar putea termina anul acesta.

Ministrul Rafila recunoaște faptul că în acest moment nu se ştiu prea multe date cu privire la apariția coronavirusului, deşi OMS a trimis o echipa de experți în Wuhan pentru a investiga originile noului coronavirus care a declanșat pandemia de COVID-19.

„Avem informaţii limitate. China e o ţară mare, cu capabilităţi multe şi în sectorul medical, şi de a trata pacienţii, şi de a carantina populaţia, şi de a opri transmiterea. Apropo de vulnerabilităţi, China a făcut multă politică de sănătate publică eficientă în sensul că au fost puţine cazuri", mai spune ministrul.

"Ei au făcut vaccinarea, şi-au vaccinat majoritatea populaţiei, dar acum discutăm de o tulpină foarte transmisibilă, la care măsurile de sănătate publică anterioară sunt puţin ineficiente şi există discuţii la nivelul experţilor, care nu exclud un val cu Omicron în China”, a declarat ministrul Rafila.