Rafila alocă 200 de milioane de euro pentru centrele de mari arși. Construcția începe în iunie

Rafila alocă 200 de milioane de euro pentru centrele de mari arși. Construcția începe în iunie

Azi în Timișoara, mâine-n toată țara. Revoluția pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis-o pentru sistemul medical românesc continuă. Ajuns la capitolul sensibil al lipsei în România, a centrelor de mari arși, Rafila a inițiat o OUG care să deblocheze 200 milioane de euro pentru construirea a trei astfel de centre. Prima construcție va fi la Timișoara și începe în iunie. Vor urma Tg. Mureș și  București.

Pas important pentru pacienții afectați de arsuri grave. Guvernul a adoptat astăzi, 22 martie Ordonanța de Urgență pentru finanţarea activităților prevăzute de două Acorduri de împrumut cu BERD, semnate de România în 2014, respectiv 2021. Este vorba de Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar (2014) și o finanţare adiţională pentru respectivul proiect. Ordonanța a fost inițiată de ministrul Alexandru Rafila.

Este un demers mult așteptat în valoare de 200 milioane de euro pentru construirea și dotarea a trei centre pentru tratarea pacienților cu arsuri severe (în Timișoara, Tg. Mureș și București). Proiectele pentru construirea acestor centre sunt gestionate de Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) din cadrul Ministerului Sănătății și coordonate de ministrul Rafila și secretarul de stat, Alexandru Rogobete.

”La începutul anului 2022, proiectele pentru construirea centrelor destinate tratării pacienților cu arsuri severe aveau întârzieri de peste 2 ani. Împreună cu echipa Ministerului Sănătății am reușit să recuperăm o parte din aceste întârzieri și să asigurăm sustenabilitatea celor trei proiecte printr-o ordonanță de urgență pe care am propus-o Guvernului”, a declarat ministrul Sănătății,  Prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul a finalizat deja licitația pentru construcția de la Timișoara, care va putea astfel începe în luna iunie a.c. Investiția se ridică la 64 de milioane de euro și are termen de finalizare începutul anului 2025.

Va fi o clădire nouă în care vor funcționa 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 6 saloane pentru mari arși, 6 rezerve pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 27 paturi, bloc operator cu 25 de săli de operație și heliport.

Centrul din București va avea 10 paturi pentru pacienți critici, 14 paturi pentru terapie intermediară, 10 paturi pentru microchirurgie și 2 săli de operații, secție ATI cu 36 paturi și bloc operator cu 8 de săli de operație. Pentru București, echipa Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății evaluează în momentul de față semnarea contractului pentru construcție. “Estimăm că va fi undeva în luna mai”, a indicat ministrul Rafila.

La Târgu Mureș, centrul de arși este format din secție de arși cu 15 paturi pentru pacienți critici, secție ATI cu 44 paturi și bloc operator cu 25 de săli de operație. Investiția este în valoare de peste 70 milioane de euro și are termen de finalizare finalul anului 2025. Semnarea contractului pentru începerea lucrărilor este programată pentru luna iulie 2023.

Primul centru de arși gravi se construiește la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara

 Încă 66 milioane de euro pentru sănătatea timișorenilor! Echipa Ministerului Sănătății, condusă de ministrul Rafila, a deblocat proiectele pentru construirea centrelor destinate pacienților cu arsuri grave. Proiectul de la Timișoara a fost inițiat de Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Managerul Spitalului Județean de Timișoara, încă din anul 2015. La începutul anului 2022, proiectele aveau un risc de neîndeplinire ridicat.

Lucrările de construcție vor începe la începutul lunii iunie.

Investiția de la Timișoara presupune construirea unei clădiri noi în care vor funcționa 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 6 saloane pentru mari arși, 6 rezerve pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 27 paturi, bloc operator cu 25 de săli de operație și heliport.