Raed Arafat despre cutremurele din Gorj: „Au fost afectate 22 de localități din cinci județe“

Raed Arafat despre cutremurele din Gorj: „Au fost afectate 22 de localități din cinci județe“ Raed Arafat, șeful DSU. Sursa foto: gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că 22 de localități au fost afectate de cutremurul produs ieri în județul Gorj. Raed Arafat a spus că vor fi derulate mai multe campanii de informare a populației, pentru ca oamenii să știe exact cum să reacționeze în caz de cutremur.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a declarat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că seismul produs ieri în județul Gorj a afectat 22 de localități.

Cutremurul a afectat 22 de localități din cinci județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea. Din fericirea viața oamenilor nu a fost pusă în pericol. Am avut câteva persoane rănite ușor și mai multe atacuri de panică. Clădirile care au suferit fisuri în urma cutremurului sunt evaluate de experții în construcții. Până acum nu ni s-a transmis că există vreo clădire în care nu s-ar putea locui“, a declarat Raed Arafat.

Campanii de informare

Șeful DSU a anunțat că, în următoarea perioadă, vor fi derulate mai multe campanii de informare a populației, pentru ca oamenii să știe exact cum să reacționeze înainte, în timpul și după cutremur. Săptămâna viitoare urmează să fie adopdată o hotărâre de Guvern care prevede ca platforma „Fii pregătit“ să poată fi accesată de pe orice site al instituțiilor publice din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Platforma Fii pregătit va putea fi accesată de pe orice site al instituțiile publice. Va exista un buton vizibil, pentru ca oamenii să obțină rapid toate informațiile. Această platformă conține ghiduri complete pentru ca populația să știe ce să facă înainte, în timpul și după cutremur, dar și în cazul altor dezastre naturale. Recomandarea noastră pentru populație este să consulte aceste ghiduri înainte de producerea unui cutremur pentru a ști cum să reacționeze“, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai anunțat și că în perioada imediat următoare va fi organizat un exercițiu amplu la nivel național pentru ca reprezentanții instituțiilor publice să știe exact ce au de făcut în cazul unui cutremur.

Enigmă pentru specialiști

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au declarat că cele două curemure, petrecute luni și marți în zona Olteniei, au fost o surpriză. Zona este una seismică cunoscută, dar care de-a lungul timpului a avut o activitate slabă sau moderată.

Cele două cutremure au creat panică printre localnici și au fost resimțite la distanțe foarte mari. În zona epicentrală întensitatea cu care au fost resimțite a depășit 6 grade pe scara Richter. Seismul de marți a avut până acum 160 de replici.