Raed Arafat, anunţ teribil în plin război! Se controlează buncărele pentru protecţia civililor. Toţi românii trebuie să ştie

Raed Arafat, anunţ teribil în plin război! Se controlează buncărele pentru protecţia civililor. Toţi românii trebuie să ştie Cei mai bogați oameni din lume își construiesc noi buncăre. Sursa: Facebook

Șeful DSU, Raed Arafat, declară că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face verificări cu privire la starea în care se află adăposturile de protecție civilă. Această chestiune a fost pusă în dezbatere de Arafat, care declară că aceste buncăre nu sunt pregătite pentru a fi locuite. Declarațiile vin în contextul războiul de la granițele României.

Secretarul de stat din MAI își exprimă preocuparea cu privire la ineficiența adăposturilor de protecție civilă, în contextul în care, la granițele României se duce un război sângeros.

„Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi adăpostul, care e gol, nu e pregătit, a mai arătat Arafat. El a mai spus că, în unele zone se pot rezolva rapid, dar, dacă s-au compartimentat în depozite, atunci trebuie ca aceste depozite să fie modificate şi redat spaţiului scopul iniţial”, spune Raed Arafat.

În urma vizitei de inspecție realizată de IGSU, autoritățile au sesizat că nu există o inventariere a numărului de adăposturi avute în grijă de instituțiile locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Inventarierea există, o cunoaştem, vizita a arătat că sunt adăposturi la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale. IGSU lucrează pentru inventarierea acestora”, transmite Arafat.

Controale intense cu privire la adăposturile din țară

Raed Arafat promite noi controale în rândurilor adăposturilor pentru protecția populației, necesare a fi utilzate în caz de război.

„Din păcate, unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri”, spune șeful DSU.

Autoritățile anunță investiții în amenajarea unor astfel de adăposturi:„Vor trebui refăcute şi va trebui redată destinaţia lor, se ocupă IGSU”, anunță secretarul de stat.

Apel la asociațiile de locatari pentru punerea la punct a adăposturilor

Șeful DSU transmite că nu există o astfel de nevoie urgentă în România, dar declară că este necesar ca adăposturile pentru protecție civilă să fie aduse la standardele actuale, din timp.

„Eu locuiesc într-un bloc unde are zonă de boxe şi are şi adăpostul, care e gol. E adevărat că nu e pregătit, cu pături. Trebuie să existe un minimum necesar, să fie depozitat acolo, şi curăţat, pentru că multe nu sunt curăţate pentru a ţine oamenii o perioadă în ele. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar trebuie să fim pregătiţi, din timp”.

Conform secretarului de stat, este nevoie de ajutorul autorităților locale, împreună cu asociațiile de proprietari, pentru ca adăposturile să fie puse la punct cât mai repede.

„Apelez la asociaţiile de proprietari şi autorităţile locale să le pună la punct, chiar dacă e un spaţiul care va rămâne gol, pentrru că ăsta este rolul lui, arătând că aceasta este indicaţia şi asta face IGSU, controlează ca aceste adăposturi să fie goale”, a mai spus Arafat.

Ce ar urma în situația în care rachete rusești lovesc accidental România

În contextul global actual, soarta omenirii poate fi decisă printr-o lansare nucleară fără precedent, Dat fiind și faptul că războiul din Ucraina nu pare să ia sfârșit, deși au loc negocieri, îngrijorările statelor vecine cu privire la propria securitate sunt în creștere.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o serie de precizări cu privire la îngrijorările privind declanșarea unui război total, de sorginte nucleară.

Un război nu pornește dintr-o greșeală, afirmă Dîncu

Ministrul Apărării a transmis, pentru Digi24, că probabilitatea unui război este calculată în funcție de mai mulți factori.

„În asemenea situații există mai multe modalități de decizie și mai multe instanțe de decizie. Un război nu se pornește dintr-o greșeală. Evident, sunt proceduri NATO, așa cum și rușii au proceduri care, sigur, până la urmă țin de filosofia războiului, prin care se verifică temeiul acestui accident, cauzele și condițiile”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării îndeamnă românii la calm și crede că nu există motive de temere, în acest moment, în privința unui război în România.

„Deci, un accident nu poate declanșa un război mondial, cum ar fi un război între NATO și Rusia. Sunt și alte instanțe care hotărăsc asta, deci din acest punct de vedere, nu trebuie să ne temem. Un război nu poate porni din greșeală”, a asigurat din nou ministrul apărării.

Cum vede ministrul Apărării afirmațiile belicoase ale rușilor

După ce oficialii de la Moscova au amenințat cu utilizarea bombei nucleare, europenii, dar și românii, au început să se teamă pentru siguranța lor și a apropiaților lor.

Ministrul Apărării explică amenințarea nucleară, drept a fi echivalentul unei amenințări de descurajare.

„O ameninţarea nucleară este în primul rând o ameninţare de descurajare. Așa a fost definită. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. Din perspectiva asta, este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine, pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt”, a explicat Dîncu.