Evenimentul Zilei > Social > Planurile românilor, date peste cap. O nouă veste proastă. Ce poate urma
Planurile românilor, date peste cap. O nouă veste proastă. Ce poate urma

Planurile românilor, date peste cap. O nouă veste proastă. Ce poate urma

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a dezvăluit vineri seara, la Digi 24, că dacă situaţia se va agrava în România, se poate ajunge la cele mai dure măsuri, cu toate că autorităţile vor încerca să evite până în ultima clipă deja celebrul lockdown (n.r. – blocaj, carantinare).

Raed Arafat a spus ce va fi în ţară dacă se agravează situaţia. Va fi crunt pentru români. Secretarul de stat în MAI a explicat şi de au fost impuse interdicţii după ora 22:00, după ce anterior fuseseră valabile după 23:00. Şeful DSU a explicat că măsurile vor depinde de creşterea cazurilor noi de infectare cu Covid-19.

Raed Arafat a spus ce va fi în ţară dacă se agravează situaţia

„Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări. Veți vedea că pe partea de ore că au variat măsurile. Unii la 21:00, Franța la 18:00… La noi era la 23:00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități. Dacă la 22:00 trebuie să fii acasă, trebuie să pleci la 21:00, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite.

Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidență, și național dacă se agravează situația.

Când vezi că sunt zone frecventate prea des… Hotelurile, dacă sunt ocupate la maximumu, șansa de răspândire e mai mare. Să rămânem cu 70% grad de ocupare… Chiar reducem aglomerația. E un pas.

Alte țări au interzis complet cazarea în stațiuni. Sunt țări care permit schiatul, dar nu și cazarea. Nu am luat o măsură radicală. Măsurile noastre au fost mai puțin radicale, dar nerespectarea regulilor duce la impunerea unor măsuri mai stricte

Români, pregătiţi-vă pentru ce poate fi mai rău

S-ar putea să vedem să avem multe persoane vaccinate și răspândirea să fie mai limitată. Dacă situația va fi dramatică, poate că vor fi limitări.

(…) (despre certificatul de vaccinare sau paşaportul de vaccinare, cum i se mai spune) Trebuie evitată discriminarea. Dacă ești vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină. Sunt țări care vor să facă asta.

Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica.

Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat și scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

În filmuleţele de jos puteţi afla ce a spus Raed Arafat şi despre alte teme de mare interes în această pandemie. Printre ele se numără vaccinarea cu AstraZeneca şi valul 3 al pandemiei de coronavirus.