Radu Tudor: Rusia are pregătită o rachetă hipesonică pentru a lovi România

Radu Tudor: Rusia are pregătită o rachetă hipesonică pentru a lovi România Radu Tudor, amintiri despre Revoluția din 1989. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cu mai bine de patru ani în urmă, analistul militar rus Pavel Felgenhauer a amenințat în mod direct România într-un interviu. Acesta susținea că Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este deja expirat și nu va mai fi respectat de către marile puteri, iar un an mai târziu, același analist militar a prezis invazia în Ucraina.

Radu Tudor, jurnalist și analist militar, amintește de analiza rusului Pavel Felgenhauer, care a prezis începutul războiului din Ucraina. Același analist rus a spus că Rusia are o rachetă hipersonică pregătită să lovească ținte NATO din România.

„În anul 2018 un analist rus Pavel Felgenhauer spunea Ucraina va fi teatru de război. Moldova va fi teatru de război. Rusia a creat rachete hipersonice Kinjal, montate pe avioane de luptă MIG 31 special pentru scutul antirachetă din România de la Deveselu. Atenție, în 2018 să spui că Ucraina va fi teatru de război și lucrul ăsta să se întâmple. Este fabuloasă analiza lui.

Repet, este un analist militar rus absolut reputat și care spune că s-au testat deja rachetele hipersonice pentru ținte pe state membre NATO, adică România. În retorica Federației Ruse în mod oficial s-a spus că scutul antirachetă de la Deveselu este un obiectiv de lovire pentru Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă acel scut antirachetă nu poate lansa sub nicio formă rachete către alt teritoriu, nu poate fi scut de atac, este un scut doar de apărare. El lovește în aer o rachetă-agresor care se îndreaptă către teritoriul tău. Cu toate acestea, Pavel Felgenhauer spune că Rusia are deja pregătită racheta hipersonică și e testată care să lovească ținte NATO în România", a spus Radu Tudor, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

Intimidările militare ale Rusiei și-au atins scopul

În 2021, în timpul unui interviu Felgenhauer a afirmat că intimidările militare ale Rusiei și-au atins scopul de a provoca țări occidentale, inclusiv SUA.

„Astăzi Biden a sunat la Putin și acest lucru a fost interpretat la Moscova ca o victorie pentru Rusia, o dovadă că șantajul rus funcționează”, a declarat Felgenhauer într-un interviu mai vechi.

Estimările occidentale sugerau în acea perioadă că între 50.000 și 80.000 de soldați ruși se aflau de-a lungul frontierei de est a Ucrainei și în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Rusia a testat în primăvara lui 2018 noua sa rachetă hipersonică Kinjal (Pumnal, în limba rusă – n.r.), despre care susţine că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA, ţară pe care Kremlinul o acuză că provoacă o nouă cursă a înarmării la nivel mondial, informează EFE.