Analist militar rus: „Sistemele de rachete PUMNAL ale Rusiei au fost create SPECIAL pentru a LOVI România”

Analist militar rus: „Sistemele de rachete PUMNAL ale Rusiei au fost create SPECIAL pentru a LOVI România”

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a amenințat în mod direct România într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer crede că Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este deja expirat și nu va mai fi respectat de către marile puteri.

„A început un nou Război Eece și aceste tratate vechi nu mai reflectă realitatea. Este evident că acestea nu mai pot continua, deoarece nu reflectă ceea ce se întâmplă acum, noua confruntare”, spune Felgenhauer pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat dacă Rusia tratează România drept țintă militară, din cauza amplasării scutuli antirachetă de la Deveselu analistul a răspuns afirmativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi avem aceste sisteme Kinjal, rachete Iskander atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România”, a declarat Felgenhauer.

Analistul rus continuă: „Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc. La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate” de administrația Obama, pentru că Obama era un adept principial al dezarmării nucleare complete.”

Și Felgenhauer adaugă: „Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că „noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă”. Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare.”

„Cu baza poloneză e mai simplu, pentru că aceasta poate fi ușor lovită din regiunea Kaliningrad”, spune analistul. „Militarii noștri, Statul major, amplifică amenințările. Este evident și de ce. În consecință ei au primit, pentru a contracara aceste amenințări, bani pentru reînarmare, în jur de un trilion de dolari. Așa că toată lumea a avut de câștigat. Cu excepția, desigur, a celor care nu poartă epoleți.”, a mai spus Felgenhauer.

Rusia a testat în primăvara lui 2018 noua sa rachetă hipersonică Kinjal (Pumnal, în limba rusă - n.r.), despre care susţine că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA, ţară pe care Kremlinul o acuză că provoacă o nouă cursă a înarmării la nivel mondial, informează EFE.

„Echipajul unui avion de vânătoare MiG-31 a efectuat o lansare de probă a unei rachete hipersonice de înaltă precizie Kinjal”, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

Lansarea a avut loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat respectiva rachetă şi restul arsenalului strategic rus la 1 martie, în timpul discursului său privind starea naţiunii.

Racheta Kinjal, care are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, a lovit o ţintă într-un poligon militar, potrivit comunicatului de presă citat. Avionul supersonic MiG-31, care a decolat de pe un aerodrom situat în sudul Rusiei, a fost modernizat special pentru a putea transporta rachete de tip Kinjal la locul de lansare într-un interval de câteva minute.

Racheta, care poate transporta atât focoase nucleare, cât şi încărcătură convenţională, este în serviciul armatei ruse din decembrie 2017. "Kinjal sporeşte considerabil posibilităţile forţelor aerospaţiale ruse de a reacţiona în faţa unei posibile agresiuni şi, împreună cu alte sisteme, va contribui la descurajarea duşmanilor să recurgă la acţiuni precipitate”, se mai scria în comunicatul Ministerului Apărării rus, citat de Agerpres.