Radu Mazăre – „ori la bal, ori la spital”. DNA vrea pedepse maxime în două dosare, avocații pledează pentru achitare

Radu Mazăre – „ori la bal, ori la spital”. DNA vrea pedepse maxime în două dosare, avocații pledează pentru achitare

Procurorii anticorupție vor să-l trimită după gratii pe Radu Mazăre pentru cel puțin 15 ani, conform solicitărilor DNA formulate la ultimele termene din dosarele privind retrocedarea plajelor și cel al contractelor de salubrizare din Constanța. În schimb, avocații fostului edil cer achitarea.

Judecătorii Înaltei Curți se vor pronunța definitiv în primul dosar pe data de 5 februarie, iar în cel de-al doilea o primă decizie este așteptată pe data de 8 februarie. În ambele dosare, procurorii de ședință ai DNA au cerut pedepse maxime pentru faptele reținute în sarcina fostului edil și a celorlalți inculpați.

Pe data de 25 ianuarie au avut loc ultimele dezbateri pe fond în dosarul „Polaris”, în care Radu Mazăre și omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost trimiși în judecată pentru presupuse fapte de corupție legate de atribuirea contractelor de salubritate. Procurorul DNA a cerut pentru Radu Mazăre o pedeapsă cu închisoarea orientată spre maximum, adică de 12 ani de închisoare. Pe data de 8 ianuarie, la ultimul termen din dosarul retrocedării plajelor, procurorii au cerut o condamnare de 15 ani de închisoare pentru fostul edil.

În schimb, avocații lui Radu Mazăre au pledat pentru achitarea clientului lor. Protocoalele ilegale încheiate între SRI și DNA, denunțurile scrise sub presiune și inconsistența probatoriului s-au numărat printre principalele argumente pentru care avocații au solicitat instanței achitarea. Atât în dosarul „Polaris” cât și în cel al retrocedărilor o importantă probă contestată de avocați a fost expertiza, în ambele situații experții DNA neputând dovedi fără putință de tăgadă – spun apărătorii – comiterea infracțiunilor.

 

Ce au susținut avocații

„Expertul a înlăturat niște documente care prezintă ștersături. Înlăturându-le, (n.r. – expertul) nu a mai răspuns obiectivelor (…). Bonurile nu sunt imprimate pe hârtie A4, ele sunt imprimate precum bonurile fiscale și se șterg pe parcursul timpului. Bonurile sunt din 2009, dar s-au păstrat foarte bine având în vedere caracteristicile lor. Ilizibile sunt doar 3% din ele, dar expertul le-a înlăturat pe toate, apoi s-a limitat să spună că nu are documentație suficientă”,a declarat un avocat din dosarul „Polaris”. În dosarul „Retrocedărilor”, avocata lui Radu Mazăre a declarat că 27 de persoane care în prezent au calitatea de inculpaţi au avut până în 2007 calitatea de martori. Ioana Fucşa a spus în faţa instanţei că procurorii DNA nu au arătat în ce mod a încălcat legea Radu Mazăre.

 

Ne puteți urmări și pe Google News