FUGA DE JUSTIŢIE. Radu Mazăre, amânat pe 1 aprilie. "Cererea DNA este o bagabonţeală!"

FUGA DE JUSTIŢIE. Radu Mazăre, amânat pe 1 aprilie. "Cererea DNA este o bagabonţeală!"

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat marţi că în cazul acuzaţiilor pentru care este judecat de Curtea de Apel Bucureşti nu intervine prescrierea faptelor odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală.

 "Nu vă faceţi probleme, nu intru la nicio prescriere, să se facă expertiza şi apoi discutăm", a spus Radu Mazăre, referindu-se la o expertiză ce urmează să fie finalizată şi care vizează terenurile ce ar fi fost vândute sau retrocedate nelegal, pentru care a fost trimis în judecată, alături alte 36 de persoane, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.

  • Istoria PROCESULUI PENAL al lui Radu Mazăre. Cinci ani de AMÂNĂRI din motive de tot râsul. Acum s-a pensionat şi JUDECĂTOAREA care urma să dea sentinţa

Primarul Radu Mazăre a spus, la finalul şedinţei de judecată, că instanţa a dispus să fie făcută această expertiză de către un expert neutru, care să spună dacă evaluatorul desemnat de primărie a subevaluat sau nu acele terenuri.

"Valorile lor au fost date de evaluatorul primăriei, care a fost luat pe bază de licitaţie. Angajatul DNA-ului a venit şi a spus: «Nu, evaluatorul a spus că face 100 de euro, nu făcea 100 de euro, făcea 300, 200 prejudiciu Mazăre». Noi am solicitat procurorului să desemneze un expert care să facă o expertiză şi să vedem dacă evaluarea dată de evaluatorul nostru este ireală. A refuzat. Instanţa, după ani şi ani de zile, a spus: «Da, nu putem să-l judecăm pe Mazăre decât dacă avem o expertiză făcută de un expert neutru, care să spună dacă evaluatorul desemnat de primărie a subevaluat sau nu». Nu angajatul DNA-ului, pentru că acela este subiectiv, dacă ia bani de la DNA, va spune ce spune procurorul", a declarat primarul municipiului Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • DNA: Procesul terenurilor retrocedate din Constanța riscă să se închidă

La termenul de marţi al procesului, procurorul de şedinţă a cerut instanţei, în baza noului Cod de procedură penală, să dispună renunţarea la această expertiză.  "Obiectivele care au fost avute în vedere nu au fost fixate de instanţă, ci de inculpaţi", a arătat procurorul DNA în faţa instanţei.

Cererea procurorului a fost respinsă de completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti. Primarul Radu Mazăre a catalogat cererea procurorului anticorupţie drept o "bagabonţeală".

"Să vii şi să soliciţi în instanţă să nu se mai efectueze expertizele, când instanţa a aprobat acest lucru, când tu nu ai făcut o expertiză şi să vrei să mă judeci pe mine - că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupţie, mă judecă pentru subevaluări -, şi să nu permiţi să aflăm adevărul", a mai spus Radu Mazăre, la ieşirea din sala de judecată.

În cadrul dezbaterilor, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului, pentru a fi identificat regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanţa şi staţiunii Mamaia, din 1998 până în prezent.

Avocaţii edilului Constanţei au declarat că nu au stabilit deocamdată modul în care se vor folosi de noile reglementări ale celor două coduri care au intrat în vigoare la 1 februarie, spunând că aşteaptă mai întâi finalizarea expertizei terenurilor.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit un nou termen de judecată la 1 aprilie. Declaraţiile de ieri Primarul Radu Mazăre a declarat că se va prezenta marţi la Curtea de Apel Bucureşti, la noul termen de judecată al procesului în care este cercetat penal privind restituirea unor terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, alături de alte 36 de persoane. Mâine (marţi - n.r.) am termen şi mă şi duc acolo. (...) Staţi liniştiţi, nu se prescrie, ne judecăm. (...) Nu am vorbit cu avocaţii, dar eu fiind în primă instanţă, la Curtea de Apel, sunt convins că noul cod penal mă lasă să am un apel la instanţa superioară. Probabil că dacă eram la Tribunal aş mai fi putut apela numai la Curtea de Apel. Nu poate să judece o singură instanţă fără să existe un supervizaj al instanţei celei de a doua. S-ar putea să am complet mai mare sau instanţă supremă ş.a.m.d. (...) Nu bagă nimeni în puşcărie fără să fie un apel. E principiu de drept', a declarat Mazăre, luni seara, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa.

Mazăre a spus că trebuie făcute expertize la terenurile retrocedate care fac obiectul dosarului penal.

'Deocamdată, avem de făcut expertize la o sută de terenuri. (...) Nu trebuie să judece judecătorul pe baza unor expertize? Eu când am retrocedat am avut expertiză făcută de evaluator. Nu-i normal ca să existe şi o expertiză făcută de expert? (...) Eu am prezentat expertiza făcută la primărie de evaluator, dar a contestat-o angajatul DNA-ului şi judecătorul are nevoie de un expert neutru care să spună cine are dreptate, evaluatorul primăriei sau angajatul DNA. Nu-i normal să facă aceste expertize? Poţi să bagi un om în puşcărie, când tu faci expertiză şi într-un divorţ? Cum să mă acuzi pe mine şi să mă bagi în puşcărie fără expertiză?', a afirmat primarul Constanţei.

Potrivit DNA, prin faptele săvârşite de inculpaţi s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.