Rachetele hipersonice schimbă jocul strategic. Occidentul, îngrijorat de actualul armament din dotarea armatei ruse
- Mihnea Talau
- 11 octombrie 2021, 11:52
Dotarea armatei ruse cu rachetele hipersonice „Avangard” și „Țirkon” (Zircon) stârnește îngrijorare în Occident. Vitezele uriașe dezvoltate de aceste rachete permit Rusiei să descurajele chiar și un agresor care-i este mult superior.
„Această armă s-ar putea dovedi periculoasă chiar și pentru proprietarul ei: riscul unui atac lansat dintr-o neînțelegere crește pe măsură ce se reduce timpul de gândire”, scrie cotidianul francez Le Figaro.
Imaginați-vă o rachetă capabilă să ajungă, în doar o oră, în orice punct al lumii, să se deplaseze în straturile inferioare ale atmosferei pentru a nu fi detectată de radare și, la finalul zborului său, să se strecoare printre sistemele de apărare aeriană, depășindu-le… ”Hipervelocitatea” sau capacitatea de a zbura cu o viteză de șase ori mai mare decât viteza sunetului, ba chiar și de 20 de ori mai mare, va bulversa echilibrele militare. La fel ca inteligența artificială sau arma cu laser, această tehnologie de cotitură face parte din Graalul militar. Toate armatele lumii visează să pună mâna pe el. Sau măcar de a da de înțeles acest lucru”.
După Coreea de Nord, care susține că a testat o rachetă hipersonică la sfârșitul lunii septembrie, Rusia a efectuat, la începutul lunii octombrie, două lansări experimentale cu rachetele sale hipersonice de croazieră ”Țirkon” (Zircon) de la bordul unui submarin aflat în submersie. În ceea ce privește hipervelocitatea, Moscova este cu un pas înaintea concurenților săi, iar începând din 2019, Kremlinul face reclamă planorului hipersonic ”Avangard”, prezentat ca o ”super-armă” capabilă să doboare ținta cu o viteză de 27 Mach, scrie publicația franceză, citată de vestidinrussia.ro.
Rusia a trecut la dezvoltarea unor tehnologii hipersonice
Le Figaro notează, de asemenea, că „toate armatele care intenționează să influențeze mersul evenimentelor din lume au început să dezvolte tehnologii hipersonice”. În China, spre exemplu, există racheta de croazieră supersonică DF-100 și planorul hipersonic DF-17. Curând, în Franța va avea loc zborul demonstrativ al planorului hipersonic V-MAX, dezvoltat de compania ArianeGroup. Israelul, India sau Japonia întreprind studii similare.
„Problema este cum oprești o rachetă de foarte mare viteză”, citează Le Figaro declarația unui ofițer de rang superior, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Hipervelocitatea creează noi probleme pentru sistemele de apărare și pentru procesele de conducere și adoptarea de decizii, care trebuie, la rândul lor, accelerate. Tocmai de aceea, pentru a contracara sistemele de anti-rachetă americane, Rusia a trecut la dezvoltarea unor astfel de tehnologii, subliniază cotidianul francez.