Evenimentul Zilei > International > Rachetele Himars domină frontul de sud. Aproximativ 100 de soldați ruși morți în ultimul atac de la Melitopol
Rachetele Himars domină frontul de sud. Aproximativ 100 de soldați ruși morți în ultimul atac de la Melitopol

Rachetele Himars domină frontul de sud. Aproximativ 100 de soldați ruși morți în ultimul atac de la Melitopol

Forțele militare ucrainene au lovit cu rachete HIMARS mai multe ținte reprezentând obiective militare rusești din zona Melitopol. În urma atacurilor au fost uciși un număr de 100 de miliari ruși și au fost distruse cantități importante de echipament militar. De asemenea, rachetele HIMARS au lovit două poduri cheie peste râul Nipru, în noaptea de duminică spre luni, comform informațiilor prezentate de armata ucraineană.

Forțele militare din Ucraina au lovit cu rachete HIMARS, de producție americanp, mai multe ținte ale trupelor rusești din orașul Melitopol. Informația a fost prezentată chiar de primarul orașului, care a prezentat și bilanțul pierderilor armatei rusești.

„În această seară, rachete HIMARS de înaltă precizie s-au tras în punctele de desfășurare temporară a forțelor de ocupație pe site-uri industriale din diferite părți ale orașului Melitopol. Potrivit estimărilor preliminare, o cantitate semnificativă de echipament militar a fost distrusă. Peste 100 de soldați ruși care se aflau în cazarmă temporară în acea noapte au primit bilete la concertul de la Kobzon, iar părinții lor aleg deja modelul și culoarea mașinii Lada”, a spus Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol.

Potrivit spuselor primarului Fedorov, săptămâna trecută ocupanții ruși au mutat o parte semnificativă a apărării aeriene de la Melitopol la Herson. Astfel, noaptea trecută a fost una dintre cele mai productive pentru armata ucraineană.

Primarul spune că unitățile rusești de apărare anti-aeriană nu reușesc să facă față loviturilor HIMARS, astfel că pierderile sunt foarte ridicate.  În opinia sa, acest lucru creează premisele necesare pentru o contraofensivă de succes în direcția Melitopol.

Două poduri distruse de rachete HIMARS

Pe de altă parte, forțele militare ucrainene au transmis că au bombardat două poduri cheie amplasate peste râul Nipru. Atacurile au avut loc în noaptea de duminică spre luni, loviturile fiind date de rachetele americane HIMARS. Informația a fost prezentată de Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei.

Sursele citate au arătat că artileria ucraineană a lovit singurele două treceri pe care Rusia le are spre teritoriul ocupat din sudul Ucrainei de pe malul vestic al vastului râu Nipru.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că sistemele de rachete HIMARS au lovit podurile Antonivski și Kakhovski. Totodată, ea a confirmat că au fost lovite și mai multe baze militare din orașul Melitopol ucigând trupe și distrugând echipamente.

Datele prezentate de forțele militare ucrainene au fost preluate de agenția de presă Reuters care a precizat că nu a putut verifica informațiile prezentate de oficialii ucraineni.

Podul Antonivski are o importanță strategică

Podul Antonivski are o importanță deosebită pentru forțele militare ruse, deoarece asigură trecerea către teritoriul pe care l-au ocupat pe malul vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, notează Reuters.

Acesta a fost o țintă cheie pentru forțele ucrainene în ultimele săptămâni, Kievul folosind rachete de înaltă precizie HIMARS furnizate de SUA pentru a încerca să îl distrugă. Obiectivul urmărit în acest război este de a bloca transportul ajutoarelor către forțele ruse din zonă, într-o posibilă pregătire pentru o contraofensivă de recucerire a zonelor controlate de Rusia în sud.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației orașului Herson, numit de ruși, a declarat pentru Interfax că nu au existat „daune critice”, în urma ultimelor bombardamente. Cert este că echipamentele de construcție au fost avariate, astfel că lucrările de reparații și redeschiderea acestei căi de acces vor întârzia.