Qatarul visează să organizeze Jocurile Olimpice, ediția 2032

Qatarul visează să organizeze Jocurile Olimpice, ediția 2032

Bogatul emirat din Golf a confirmat, luni, că este interesat să candideze pentru a câștiga organizarea ediției din 2032 a Jocurilor Olimpice,

Candidatura a fost depusă în ciuda temperaturilor caniculare cu care se confruntă țara și a interesului relativ mic al publicului de aici pentru cea mai mare manifestare sportivă profesionistă de pe mapamond.

După ce a reușit să câștige competiția pentru găzduirea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Qatarul ridică miza: statul din Orientul Mijlociu visează acum să fie gazda ediției din 2032 a Jocurilor Olimpice, potrivit televiziunii France 24, care citează AFP.

Competitorii săi vor fi India, statul Queensland din Australia și metropola chineză Shanghai, dar a fost menționată și o candidatură comună a orașelor asiatice Seul și Pyongyang.

Luni, Qatarul a confirmat pentru AFP că a trimis o scrisoare adresată Comitetului Internațional Olimpic cu sediul la Lausanne. „Devenit de câțiva ani un actor major al lumii sportului, Qatarul și-a câștigat reputația de a fi o destinație de clasă mondială pentru marile evenimente sportive. Ne bazăm pe această reputație și pe experiența noastră, ca și pe dorința de a folosi sportul în promovarea păcii și a schimburilor culturale, care vor constitui baza discuțiilor noastre cu Comitetul Olimpic”, a declarat șeicul Joaan, fratele suveranului Qatarului, emirul-șeic  Tamim ben Hamad Al-Thani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această țară micuță din deșertul Arabiei, temperaturile estivale pot depăși 50 de grade. Căldura și umiditatea au pus probleme mari în timpul Campionatelor mondiale de atletism de la Doha, din 2019, unde publicul a fost amplasat la distanță, lucru ce a declanșat numeroase critici la adresa organizatorilor. Țara arabă a rezolvat dilema climatului său canicular mutând competițiile viitoarei Cupe Mondiale din 2022 în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie.

Qatarul va găzdui Cupa Mondială de fotbal în 2022, după o candidatură care a fost marcată de corupție, conform presei europene, lucru dezmințit categoric de autoritățile de la Doha. În plus, există controverse referitor la condițiile de lucru și la statutul drepturilor omului pentru muncitorii imigranți de pe șantierele viitoarei competiții, care au provocat numeroase critici din partea unor ONG-uri și sindicate internaționale. Însă gazdele au dat asigurări că au luat măsuri numeroase pentru garantarea drepturilor acestora.