Qatar, maestru al diplomației sau complice controversat

Qatar, maestru al diplomației sau complice controversat Sursa foto: dreamstime.com

Qatar a devenit un centru al diplomației internaționale, unii membri ai conducerii Hamas având sediul la Doha. Qatarul a acceptat conducerea Hamas în urmă cu câțiva ani, la cererea Statelor Unite, și oferă sprijin financiar pentru Hamas.

Qatar a devenit un centru al diplomației internaționale, unii membri ai conducerii Hamas având sediul la Doha. Qatarul a acceptat conducerea Hamas în urmă cu câțiva ani, la cererea Statelor Unite, și oferă sprijin financiar pentru Hamas. De asemenea, Qatar a sprijinit cu generozitate reconstrucția Fâșiei Gaza. Acum, Doha își folosește conexiunile pentru a facilita negocierile privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas la 7 octombrie.

Hamas a eliberat în timpul suspendării luptelor 105 civili atât israelieni, cât și străini, în schimbul eliberării a 210 femei și tineri palestinieni care erau deținuți de Israel.

Rolul Qatar în diplomația ostaticilor

Hamad bin Jassim, fost prim-ministru și ministru de externe al Qatarului, explică rolul țării sale în diplomația ostaticilor, legăturile controversate ale Doha cu Hamas și viziunea arabă asupra conflictului cu Israelul.

El consideră că Qatarul face o treabă fantastică în ceea ce privește medierea și eliberarea ostaticilor și că arabii sunt frustrați de distrugerea caselor și a așezărilor. De asemenea, el consideră că Israelul este victima propriilor sale politici și că trebuie să ajungă la un acord cu Qatar, nu cu Hamas.

Teroriștii palestinieni din Hamas

Război în Israel. Qatar: Maestru al Diplomației sau Complice Controversat?Sursa foto: Twitter

Hamas și Israel ar trebui să negocieze

Hamad bin Jassim, un lider palestinian, consideră că normalizarea relațiilor diplomatice cu Israelul este crucială pentru a ajunge la soluții constructive. El consideră că israelienii ar trebui să se concentreze pe negocierea cu palestinienii care dețin pământul, în loc să ocupe zone cruciale pentru securitatea israeliană. Scopul Hamas este de a răzbuna miile de victime palestiniene ucise în Cisiordania și Fâșia Gaza de la Intifada din 1987.

Bin Jassim consideră că o nouă soluție pentru palestinieni ar fi eliminarea motivului terorii și acordarea Fatah-ului palestinian a ceea ce a cerut. Acest lucru ar înfrânge orice acțiune militară și ar întoarce toți arabii împotriva Hamas.

Apropierea dintre Qatar și Hamas, sub semnul întrebării

În ciuda sprijinului tot mai mare pentru demonstrațiile pro-palestiniene din Europa și America, Bin Jassim consideră că nu există nicio garanție că cineva va aborda problema. De asemenea, el pune sub semnul întrebării apropierea dintre Qatar și Hamas, întrucât acceptarea conducerii Hamas la Doha a fost o decizie politică.

Hamad bin Jassim consideră că liderii Hamas de la Doha nu aveau cunoștință de planurile de a ataca Israelul, dar acum sunt din nou pe aceeași lungime de undă, ceea ce este valoros pentru negocierile în vederea eliberării ostaticilor.

În această criză, zilele politice ale premierului israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi numărate, dar Bin Jassim rămâne optimist în ceea ce privește sfârșitul său politic. El crede că atacul asupra Israelului ar fi putut fi prevenit dacă alte țări ar fi oprit guvernul israelian să atace teritoriul palestinian și să ucidă civili, potrivit Spiegel.

Ne puteți urmări și pe Google News