Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ursul turbat a deschis Cutia Pandorei. Începe marea vânătoare din munţii României
Ursul turbat a deschis Cutia Pandorei. Începe marea vânătoare din munţii României

Ursul turbat a deschis Cutia Pandorei. Începe marea vânătoare din munţii României

Autorităţile şi-au adus aminte că sunt 2.000 de urşi în plus în arealul românesc. Se pregăteşte reducerea semnificativă a numărului acestora

Un bătrân de 71 de ani a fost ucis, sâmbătă, atacat de un urs în timp ce culegea prune, în livadă, iar alte două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost rănite, la Buciumeni (Dâmboviţa), sâmbătă după-amiază, autorităţile concluzionând după împuşcarea unui exemplar că acesta e autorul atacurilor şi că era turbat.
Studiile arată că un urs nu atacă omul în timpul zilei decât dacă este provocat sau rănit, insctinctele îndemnându- l să evite contactul cu fiinţele umane. Însă realitatea a contrazis teoriile. Un bărbat de 71 de ani a murit sâmbătă, în urmă rănilor provocate de un urs. În aceeaşi zi un alt incident s-a petrecut în aceeaşi zonă, o femeie de 57 de ani fiind atacată de urs, ea suferind răni la abdomen, gât şi mâini. Femeia a fost găsită de un cioban pe malul unui râu şi transportată de urgenţă la spital. O a treia victimă este un dâmboviţean rănit uşor de urs, în acelaşi areal, fiind în afara pericolului.
Verdict: el este criminalul
Conform unor paznici de vânătoare care administrează fondul din apropierea locului unde s-au întâmplat incidentele, în zona respectivă există câţiva urşi care au tendinţa de a coborî în livezi. Totuşi, anterior zilei de sâmbătă nu s-a semnalat prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, acestea fiind primele incidente din zonă.
Cum, potrivilor legilor, un urs nu poate fi împuşcat decât cu autorizaţie şi nici tranchilizat fără aprobare de la Ministerul Mediului, o adevărată operaţiune s-a desfăşurat sâmbătă în zonă, pentru capturarea ursului, localnicii fiind sfătuiţi să nu se îndepărteze prea mult de zonele locuite.
Sâmbătă seară, un vânător a împuşcat un urs în zona în care s-au petrecut incidentele, iar duminică după- amiaza autorităţile au stabilit că acesta ar fi "ursul ucigaş", chiar dacă la autosia efectuată în regim de urgenţă veterinarii spun că nu au fost găsite resturi umane în stomacul animalului. Aceştia spun că există indicii care duc la ipoteză că pericolul a fost îndepărtat (urme de sânge pe capul şi gâtul animalului mort, mărimea labei comparabilă cu amprenta de pe teren).
Iau fondurile de vânătoare la puricat
De asemenea, specialiştii au efectuat teste care au arătat că ursul era turbat, ceea ar putea explică agresivitatea unui animal care în mod normal nu atacă neprovocat. "Suntem siguri că am identificat animalul care a comis atacurile. Pe de altă parte, vom inspecta toate fondurile de vânătoare pentru a vedea dacă animalele din areale sunt hrănite", a precizat Mugur Cozmanciuc, secretar de stat la Ministerul Mediului.
2009 a fost anul cu cele mai multe atacuri ale urşilor, după ce mai multe exemplare au fost mutate din Braşov în Argeş. Au urmat doi ani de linişte, până în urmă cu două zile
6.000 de urşi trăiesc în munţii României. Se consideră că 2.000 dintre aceştia trebuie ucişi, pentru că nu au suficientă hrană
Vânătorii îşi ung ţevile puştilor
Expansiunea turismului în zonele montane şi extinderea păşunilor a dus la reducerea teritoriilor urşilor în Carpaţii Meridionali. Se estimează că în România există o populaţie de aproximativ 6.000 de urşi bruni, cu 2.000 peste numărul optim raportat la spaţiul vital şi sursele de hrană necesare fiecărui exemplar în parte. O altă problemă apare în cazul în are cei care deţin fonduri de vânătoare, cum este cel din Dâmboviţa, nu se ocupă de hrănirea corespunzătoare a animalelor, ceea ce îi poate face pe urşi să coboare din munţi în aşezările omeneşti. "Nu vom permite nimicirea populaţiei de urşi, dar trebuie să avem în vedere optimizarea numărului acestora", a precizat secretarul de stat Mugur Cozmanciuc.
CITIŢI ŞI:

  • CARANTINĂ în Dâmboviţa: Ursul era TURBAT! Zona este încercuită pe o rază de 30 km
  • ALERTĂ! Un bărbat a fost ucis de un urs, iar o femeie şi un alt bărbat au fost răniţi. Ursul a fost împuşcat de vânători
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News