Putine alternative pentru investitii imobiliare romanesti

Putine alternative pentru investitii imobiliare romanesti

Piata imobiliara bulgara ofera instrumente de finantare publica a proiectelor, fiind subventionata prin bursa.

In lipsa acestor alternative, piata din Romania ar putea „pierde trenuri” importante, se arata intr-un studiu al companiei dezvoltatoare de proiecte de lux in Europa Centrala si de Est, Willbrook Management International. Reprezentantii Willbrook Management remarca faptul ca sectorul romanesc de real estate, desi in continua crestere, nu este valorificat la potentialul sau maxim.

„Investitiile in piata de real estate sunt incetinite sau chiar intarziate din punct de vedere al volumului de capital investit si reinvestit”, sustine Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International. Pe de alta parte, analistii romani considera ca acest lucru nu constituie un impediment - dezvoltatorii pot gasi aici cu usurinta finantare din partea bancilor sau a investitorilor privati.

Bancile, principalii finantatori in Romania

Spre deosebire de Romania, la Sofia, accesul la randamentele proprietatilor si proiectelor de real estate este public prin intermediul fondurilor Real Estate Investment Trusts, listate la bursa. Initial, aceste fonduri au fost implementate in Bulgaria ca o alternativa de investire in real estate, dar ulterior piata le-a folosit pentru incurajarea investitiilor straine.

Un fond de investitii similar celui bulgar nu este absolut necesar, cel putin pentru moment, sunt de parere expertii. „In Romania este mai greu sa atragi bani de la investitorii de pe bursa, decat de la banci si fondurile de investitii”, declara Calin Clinciu, de la Euroest. Potrivit acestuia, interesul bancilor este cu atat mai mare sa finanteze proiecte, pentru ca, pe langa imprumutul acordat companiei, ii poate finanta si pe cumparatori - ceea ce inseamna un profit mai mare. 

Atrag terenurile la malul marii

Romania se mentine in continuare in topul investitiilor straine datorita numarului mare de clienti interesati de achizitionarea unei locuinte, spre deosebire de Bulgaria. Specialistii imobiliari apreciaza ca cele mai rentabile investitii in cele doua state sunt terenurile pentru viitoare proiecte rezidentiale de pe malul Marii Negre si din Capitala.

Daca in Varna, un apartament cu doua camere de 75 mp ajunge la 43.000 de euro, in Constanta acelasi tip de apartament costa circa 58.000 de euro, aproape cat o casa cu doua niveluri si 75 mp din Varna. Preturile din Sofia si Bucuresti sunt la acelasi nivel - in jur de 1.000 de euro mp.

„Dintre toate tarile in care Willbrook Management International dezvolta proiecte imobiliare - Romania, Cehia, Polonia, Letonia, Bulgaria si Turcia -, Romania ocupa la ora actuala un loc fruntas, cu investitii de peste 1,2 miliarde euro dintr-un total de aproape sase miliarde de euro”, a mai spus Voicu.

Ne puteți urmări și pe Google News