Putin va exploda! CIA a găsit metoda prin care rușii nemulțumiți pot divulga secrete agenției americane

Putin va exploda! CIA a găsit metoda prin care rușii nemulțumiți pot divulga secrete agenției americane Sursa foto: Arhivă EVZ

CIA a găsit metoda prin care rușii nemulțumiți pot oferi informații secrete agenției americane. Cu războiul din Ucraina în a treia lună, CIA adoptă o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni care pot divulga secrete fără să fie prinși. CIA a publicat instrucțiuni despre modul în care rușii pot oferi informații în siguranță utilizând un canal criptat către site-ul web al agenției.

Speranța este de a atrage informații – și, eventual, de a obține mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei – de la oameni nemulțumiți care au încercat să contacteze CIA de la începutul războiului din Ucraina, au spus oficialii.

Pentru a se asigura că potențialii informatori nu sunt prinși de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucțiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe rețelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să se apară online în mod anonim. Pașii de urmat vor deschide un canal dedicat CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenție folosind un browser web obișnuit sau o conexiune la internet.

„Nu folosiți computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”

Instrucțiunile se adresează „celor care se simt obligaţi să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus. Misiunea noastră globală cere ca indivizii să ne poată contacta în siguranţă de oriunde”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu folosiți computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenția în ghidul său. Pentru a evita monitoarele online, rușii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte țări considerate „neprietenoase” cu Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuiește CIA, încurajându-și contactele să caute o versiune premium.

Cum să folosească browserul de internet Tor şi reţelele private virtuale sau VPN-uri

„Rușii îngrijorați încearcă să avertizeze CIA și am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranță”, a spus un oficial CIA, care, ca și alții, a vorbit cu condiția anonimatului pentru a descrie probleme sensibile de informații.

CIA este obișnuită ca cetățenii nemulțumiți sau angajații guvernamentali să ofere informații voluntare, uneori când apar la ambasadele SUA. „Walk-in-urile”, fie că sunt fizice sau digitale, sunt analizate și verificate, iar oficialii încearcă adesea să stabilească ce acces ar putea avea la alte secrete decât cele pe care le poartă, potrivit foștilor oficiali de informații familiarizați cu procesul.

De asemenea, cei care oferă informaţii trebuie să furnizeze numele lor complet, ţara din care provin, poziţia lor şi „ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră”.

Această modalitate prin care CIA oferă ruşilor posibilitatea sigură de a lua legătura cu serviciile americane sugerează că există un număr mare de potențiali recruți interesați.

Pentru ce sunt necesare aceste metode

„Este un semnal că sunt copleșiți de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informații americane în moduri mai puțin decât sigure”, a spus John Sipher, un fost ofițer CIA care a servit timp de aproape 30 de ani, inclusiv în Rusia. „În zilele noastre, cred că este potrivit să oferim mijloace de contact inițial care să fie mai sigure decât intrarea într-o ambasadă sau abordarea unui american pe stradă”.

Tacticile CIA de culegere de informații se încadrează într-o strategie mai amplă a guvernului SUA de a contracara eforturile Rusiei de a înăbuși libertatea de exprimare și accesul la știri și informații credibile.

Departamentul de Stat a sponsorizat recent o conversație online pe Telegram, o aplicație populară de socializare în Rusia, cu Victoria Nuland, subsecretarul pentru afaceri politice, care a atras aproximativ 2,3 milioane de angajamente, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat.

Guvernul rus a luat măsuri împotriva unor platforme de social media și a limitat capacitatea rușilor de a le folosi. YouTube continuă să opereze, iar zeci de milioane de ruși folosesc serviciul de mesagerie WhatsApp, a spus oficialul, citând conversații cu proprietarul aplicației, Meta, scrie washingtonpost.