Pentagonul a găsit calea de a câștiga un război! Fără inteligență artificială şi „tocilari” nu se poate face nimic

Pentagonul a găsit calea de a câștiga un război! Fără inteligență artificială şi „tocilari” nu se poate face nimicSursa foto Arhiva EVZ

Când Rusia a invadat Ucraina, Departamentul de Apărare al SUA a apelat la o echipă de experți în învățare automată, mai exact la „tocilari” și inteligență artificială pentru a înțelege avalanșa de informații despre conflict. „Am promovat acest gen de experți”, a declarat secretarul adjunct al Apărării Kathleen Hicks pentru WIRED. Acești experți în tehnologie au creat coduri și algoritmi de învățare automată, creând sisteme care sunt „mai ales valoroase pentru sintetizarea imaginii logistice complexe”, a spus ea.

Datorită naturii sensibile a operațiunilor din Ucraina, Hicks spune că nu poate oferi detalii despre ceea ce a făcut echipa de date. Dar spune că acest lucru ajută la dovedirea unui punct pe care ea și alții au făcut-o în Pentagon de ceva timp - că tehnologia schimbă fundamental natura războiului și că SUA trebuie să se adapteze pentru a-și menține avantajul.

Biții pot fi la fel de importanți ca și gloanțele

„Îmi place să spun că biții pot fi la fel de importanți ca și gloanțele”, spune Hicks, referindu-se la importanța software-ului, a datelor și a învățării automate. Nu numai că tehnologia avansează mai rapid și în moduri diferite; SUA se confruntă, de asemenea, cu o nouă concurență internațională în domenii emergente precum AI. Rusia ar putea fi mai puțin o amenințare tehnologică cu acest nou timp de bordare”, spune Hicks.

În timpul conflictului aflat în desfășurare din Ucraina, algoritmi de inteligență artificială au fost folosiți pentru a transcrie și interpreta discuțiile radio rusești și pentru a identifica indivizii ruși în videoclipurile postate pe rețelele de socializare, folosind tehnologia de recunoaștere facială.

Noile arme ale războiului

Dronele low-cost care folosesc algoritmi standard pentru a detecta și a naviga se dovedesc, de asemenea, o nouă armă puternică împotriva sistemelor și strategiilor mai convenționale. O campanie de hacking fără precedent împotriva Rusiei arată cum abilitățile de securitate cibernetică au devenit o armă puternică împotriva unui adversar al unui stat național.

Noile arme pot fi acum dezvoltate și la o viteză vertiginoasă, așa cum sa arătat la începutul acestei luni, când SUA au declarat că au dezvoltat o dronă personalizată special pentru utilizarea de către forțele ucrainene. În schimb, cel mai recent avion de luptă al Forțelor Aeriene ale SUA, F-35, a fost dezvoltat aproximativ 20 de ani, la un cost estimat de 1,6 trilioane de dolari.

Deși SUA ajută Ucraina să depășească situaţia, oferind ajutor financiar, arme convenționale și noi tehnologii, există aceia – în interiorul și în afara Pentagonului – care se îngrijorează că SUA sunt prost echipate pentru a se adapta provocărilor în viitor.

SUA ar trebui să se teamă de concurenții mai ageri

„Fiecare companie mare are aceeași problemă”, spune Preston Dunlap, care a demisionat săptămâna trecută din funcția de arhitect șef al Departamentului Forțelor Aeriene, rol care a implicat modernizarea dezvoltării și achizițiilor de tehnologie. Dunlap compară situația cu modul în care marile afaceri de succes pot fi perturbate de schimbările tehnologice și de concurenți mai ageri, un fenomen pe care profesorul de la școala de afaceri Clayton Christensen l-a numit „ dilema inovatorului”.

Dunlap a scris o scrisoare deschisă de demisie în care a recomandat pași pe care Departamentul Apărării ar trebui să-i ia pentru a îmbrățișa o cultură mai rapidă, experimentală și mai concentrată pe tehnologie. El spune, la fel ca o afacere care se confruntă cu perturbări tehnologice și concurenți mai ageri, armata americană se luptă să schimbe direcția, deoarece cuprinde atât de mulți oameni, sisteme și moduri înrădăcinate de a face lucrurile. El sugerează că susținătorii schimbării, precum Hicks, nu pot face decât atât. „Sunt îngrijorat de faptul că operatorii trebuie să intre într-un fel de situație [conflict] fără tehnologia disponibilă”, spune el. „Nu este un loc în care vreau să fim”.

Viitorul chiar şi pentru Departamentul Apărării american este inteligenţa artificială

În prezent, SUA nu se află acolo unde trebuie să fie la nivel de tehnologie, ceea ce i-ar putea crea probleme în conflicte viitoare, când ar fi obligată să conceapă planuri de urgenţă. Departamentul Apărării a început să-şi consolideze potenţialul tehnologic din 2015, când a înfiinţat Unitatea de Inovaţii în materie de apărare, care coordonează toate proiectele bazate pe inteligenţă artificială ale armatei americane.

Recent, Pentagonul a anunţat primul director responsabil de tehnologie digitală şi inteligenţă artificială, pe Craig Martell de la compania de servicii de transport Lyft. Statisticile privind locurile de muncă din domeniul apărării, colectate de firmele specializate, arată o creştere a poziţiilor pentru dezvoltatorii de soft-uri sau analişti de date, care au înregistrat creşteri şi de 91% din 2017 încoace, scrie unitednewspost.com.