Putin, un guru pentru liderii africani. Tătucă, să ne ții la putere

Putin, un guru pentru liderii africani. Tătucă, să ne ții la putere

Guineea are cele mai mari zăcăminte de bauxită din lume, materie cheie pentru fabricarea aluminiului

La primul summit Rusia-Africa, care s-a desfășurat la Soci, președintele Guineei, Alpha Conde (81 de ani) , i-a cerut lui Vladimir Putin un favor: „mi-ar plăce, dacă este posibil, să petrecem majoritatea timpului rezervat întâlnirii noastre în format tête-à-tête, pentru că am lucruri de spus care nu trebuie discutate în cadrul unui grup atât de mare”.

„Plăcerea mea”, a răspuns Putin, în timp ce asistenții au început să adune zeci de oficiali și jurnaliști prezenți în afara camerei, lăsându-l pe el și pe Conde singuri, cu traducătorii respectivi.

Chiar dacă nici una dintre părți nu a dezvăluit subiectele discuției, Conde nu și-a ascuns interesul de a găsi o cale să rămână la putere după încheierea celui de-al doilea – și, legal, ultimul – său mandat de președinte, în octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, săptămâna trecută, Alpha Conde a dezvăluit proiectul unei noi Constituții care i-ar putea permite extinderea mandatului.

Bătaie pe aluminiul african

SUA și Franța – fost conducător colonial al Guineei – i-au cerut lui Conde să evite riscul unor tulburări civile prin modificarea Constituției care i-a permis acestui fost universitar și lider marcant al opoziției să devină primul șef de stat ales democratic, în 2010,

Nu și Rusia. Guineea este deținăroarea celor mai mari zăcăminte de bauxită din lume.  Bauxita este o materie primă esențială în fabricarea aluminiului, pentru care puterile mondiale se bat în a-și impune influența și a face profituri uriașe în bogata Africă în resurse naturale.

Statele Unite, Europa de Vest și China au avantaje față de Rusia în alte regiuni ale continentului.  Dar, în Guineea, Kremlinul exploatează un amestec format din vechi relații cu fosta URSS, din capitalism forma gigantului producător de aluminiu United Co.Rusal și din popularitatea lui Putin printre alți lideri africani.

Putin este aproape unanim considerat un guru în Africa, a declarat pentru Moscow Times Viktor Boiarkin, fost diplomat și fost șef de securitate la Rusal, care-l cunoaște pe Alpha Conde de un deceniu. „Înalții responsabili vin la Putin să-i ceară sfatul”.

Salutat inițial când a ajuns la putere pentru că a inaugurat un regim democratic, Condé a strâns șurubul în ultimii ani pe măsură ce opoziția a prins putere.

În luna august, Fondul Monetar Internațional a confirmat statutul de țară săracă al Guineei – un stat în principal musulman cu 13 milioane de locuitori, „o țară fragilă cu riscuri crescute de instabilitate socială și politică”.

În aceeași zi în care Putin a discutat despre posibile modificări ale Constituției, la Moscova, alimentând speculațiile potrivit cărora liderul de la Kremlin caută pârghii să rămână la putere după sfârșitul mandatului prezidențial, în 2024, Conde a dezvăluit planurile pentru o nouă versiune a legii fundamentale din Guineea, care i-ar prelungi mandatul prezidențial.  Conde a declarat că noul document ar urma să fie aprobat prin referendum național.

„O nouă Constituție i-ar permite să solicite un al treilea mandat dacă dorește”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Abubacar Sylla”.

Opoziția a denunțat acest plan care confirmă temerile că Alpha Conde își pregătește o domnie pe viață în Guineea.

Gigantul Rusal face legea în Guineea

În ianuarie anul trecut, ambasadorul lui Putin în Guineea a surprins grupările locale de opoziție și guvernele străine, susținând schimbările constituționale menite să extindă puterea lui Condé.

Într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, ambasadorul de atunci, Alexandr Bregadze, l-a numit „legandă” pe și a susținut că constituțiile nu trebuie privite ca „opere imuabile precum Biblia sau Coranul ”.

Patru luni mai târziu, Alexandr Bregadze a fost angajat de Rusal ca director al activitățiilor din Guineea al gigantului industrial rus. Rusal, care era condus de miliardarul Oleg Deripaska până când sancțiunile americane impuse pentru legăturile sale cu Putin l-au forțat să demisioneze, în 2018, se aproviziona în proporție de 40% cu bauxită din minele din Guineea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a fost implicată în nimic legat de „afacerile interne” ale Guineei.

În august, președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a avertizat pe Conde că palatul Elysee urmărește îndeaproape evoluțiile din Guineea. Franța lucrează, de asemenea, cu țările care se învecinează cu Guineea pentru a „salva spiritul” constituției din această țară și pentru a se asigura că următoarele alegeri sunt „libere, pașnice și transparente”, a declarat ministrul francez pentru afaceri externe, Jean-Yves Le Drian ,la începutul anului.

Secretarul de stat american, Michael Pompeo, a transmis un mesaj similar în timpul călătoriei lui Condé la Washington, în septembrie, subliniind importanța „tranzițiilor regulate și democratice ale puterii”, potrivit Departamentului de Stat.

Câteva săptămâni mai târziu, chiar înainte ca Condé să se întâlnească cu Putin, în Conakry au izbucnit proteste masive împotriva schimbării Constituției din Guineea.

De atunci, cel puțin 14 protestatari și un ofițer de poliție au fost uciși în confruntări, potrivit Human Rights Watch.

Liderii opoziției spun că populația din Guineea este preocupată din ce în ce mai mult de rolul Rusiei, estimând că oamenii Kremlinului intervin flagrant în politica lor.