Putin turbează de furie. Planurile atacurilor nucleare au ajuns în mâna americanilor

Putin turbează de furie. Planurile atacurilor nucleare au ajuns în mâna americanilor Putin / Sursă foto: Arhiva EVZ

Rusia devine vulnerabilă și asta pentru că și din Kremlin mai scapă informații. De această dată, strategiile rușilor au ajuns în mâinile americanilor.

Rusia are toate planurile făcute. Conform unor documente rusești obținute de Financial Times, armata lui Putin a efectuat mai multe exerciții cu arme tactice nucleare în etapele incipiente ale unui conflict cu o superputere. Documentele includ și scenarii de antrenament pentru o posibilă invazie chineză a teritoriului rus. Cele 29 de dosare militare rusești secrete au fost întocmite între anii 2008 și 2014.

Rusia și regulile atacurilor nucleare

Potrivit experților care au analizat și verificat documentele consultate de Financial Times, acestea descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice care este mai mic decât cel recunoscut public de Rusia. În total, sunt 29 de dosare militare rusești secrete întocmite între 2008 și 2014, incluzând scenarii pentru exerciții de război și prezentări pentru ofițerii de marină, care discută principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare.

Criteriile pentru un posibil răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la declanșatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele strategice cu rachete balistice ale Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete de pe uscat sau de pe mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa și Asia, spre deosebire de armele "strategice" mai mari, destinate să vizeze SUA. Cu toate acestea, ogivele tactice moderne pot elibera mult mai multă energie decât armele lansate asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Suspiciuni față de China

Deși dosarele au peste 10 ani vechime, experții afirmă că ele sunt încă relevante pentru doctrina militară actuală a Rusiei.

Planurile defensive reflectă suspiciuni adânc înrădăcinate față de China în rândul elitei de securitate a Moscovei, chiar și în timpul consolidării alianței cu Beijingul, care a inclus încă din 2001 un acord de neaplicare a primului atac nuclear.

În anii care au urmat, Rusia și China și-au consolidat parteneriatul, mai ales după ce Xi Jinping a preluat conducerea la Beijing în 2012. Conflictul din Ucraina a consolidat statutul Rusiei ca partener inferior în această relație, China oferind Moscovei un sprijin economic crucial pentru a ajuta la evitarea sancțiunilor occidentale.

Cu toate acestea, chiar și în timp ce relația dintre cele două țări s-a întărit, documentele de antrenament arată că districtul militar estic al Rusiei a continuat să desfășoare mai multe scenarii care descriu o posibilă invazie chineză.

China, Rusia

Sursă foto: Dreamstime

Arsenalul nuclear, piatra de temelie în Rusia

Exercițiile oferă o rară perspecitvă asupra modului în care Rusia își concepe arsenalul nuclear ca fiind o piatră de temelie a politicii sale de apărare - și asupra modului în care pregătește forțele pentru a efectua un posibil prim atac nuclear în anumite condiții de pe câmpul de luptă.

Un exercițiu care descrie un ipotetic atac al Chinei notează că Rusia, denumită "Federația de Nord" în cadrul scenariului, ar putea reacționa cu un atac nuclear tactic pentru a opri "Sudul" să avanseze cu un al doilea val de forțe invadatoare.

Oprirea agresiunii inamice

O prezentare separată pentru ofițerii de marină, care nu este legată de exercițiile de război cu China, oferă criterii mai ample pentru un posibil atac nuclear, incluzând o posibilă invazie a inamicului pe teritoriul rusesc, înfrângerea unităților responsabile cu securizarea zonelor de frontieră sau un atac iminent al inamicului cu arme convenționale.

Diapozitivele rezumă pragul ca fiind o combinație de factori în care pierderile suferite de forțele rusești "ar duce irevocabil la eșecul acestora de a opri o agresiune inamică majoră", o "situație critică pentru securitatea de stat a Rusiei".

Alte condiții potențiale includ distrugerea a 20% din submarinele strategice rusești cu rachete balistice, 30% din submarinele de atac cu propulsie nucleară, trei sau mai multe crucișătoare, trei aerodromuri sau o lovitură simultană asupra centrelor de comandă de coastă principale și de rezervă.

Când ar putea Rusia să apeleze la arme nucleare

Se anticipează ca armata rusă să poată utiliza armele nucleare tactice pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru "a descuraja statele să recurgă la agresiune ... sau să intensifice conflictele militare", "a stopa agresiunea", a preveni pierderea de bătălii sau teritorii de către forțele rusești și a îmbunătăți eficacitatea marinei ruse.

Inducerea fricii

Documentele reflectă modelele observate în exercițiile pe care armata rusă le-a desfășurat cu regularitate înainte și după invazia lui Putin în Ucraina în 2022. Alberque, care a lucrat anterior pentru NATO și pentru Departamentul de Apărare al SUA în domeniul controlului armelor, a indicat exemple de exerciții rusești desfășurate în iunie și noiembrie anul trecut, folosind rachete Iskander cu capacitate nucleară în două regiuni de la granița cu China.

În timp ce președintele Rusiei are singura autoritate de a lansa o primă lovitură nucleară, pragul scăzut pentru utilizarea nucleară tactică stabilit în documente este în conformitate cu o doctrină pe care unii observatori occidentali o numesc „escaladare pentru de-escaladare”.

În cadrul acestei strategii, ar putea fi folosită o armă tactică pentru a încerca să împiedice Rusia să se implice într-un război extins, în special unul în care SUA ar putea interveni. Folosind ceea ce numește „inducerea fricii”, Moscova ar încerca să pună capăt conflictului în propriile sale condiții, șocând adversarul țării cu utilizarea timpurie a unei arme nucleare mici – sau asigurând o înțelegere prin amenințarea de a face acest lucru.