Evenimentul ZileiEVZ SpecialGata, Putin a dat ordinul! Elicopterele de luptă se întreaptă spre țintă

Gata, Putin a dat ordinul! Elicopterele de luptă se întreaptă spre țintă

Gata, Putin a dat ordinul! Elicopterele de luptă se întreaptă spre țintă
Elicopterele sunt deplasate la Qamishli, un important oraș kurd din nord-estul Siriei

În cele din urmă, și după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din zona în care Turcia a spus că dorește să înființeze o zonă de securitate în nord-estul Siriei, prin lansarea operațiunii „Izvorul păcii” împotriva milițiilor kurde siriene (YPG), parteneri ai coaliției anti-jihadiste, dar considerați teroristi în Ankara, Statele Unite vor păstra o prezență militară relativ mare în regiune.

Pe 13 noiembrie, șeful Pentagon, Mark Esper, a declarat că între 500 și 600 de militari americani vor rămâne în nord-estul Siriei, în special pentru a proteja exploatările de petrol și gaze din provincia Deir ez-Zor.

Această misiune a fost încredințată Regimentului 4-118 al Infanteriei, care face parte din Brigada 30 blindate a US Army.

Cu toate acestea, aceste cifre nu sunt bătute în cuie. Mai ales dacă, așa cum speră , aliații europeni vor decide „să-și consolideze efectivele” în Siria.

„Lucrurile se schimbă. Evenimentele de pe teren se schimbă. Am putea, de exemplu, să-i vedem pe parteneri și aliații europeni alături de noi”, a spus el. „Dacă ne vor întâlni pe teren, am putea să redistribuim mai multe forțe americane acolo”, a adăugat el.

Doar că pentru europeni, cu Franța în Frunte, prioritatea este prevenirea resuscitării Statului Islamic (Daesh). Chiar dacă liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost eliminat de un atac al Forțelor Speciale din SUA, gruparea teroristă rămâne activă. Mărturie stă un atac care a vizat, la 11 noiembrie, un district creștin din Qamishli, un oraș kurd important situat în nord-estul Siriei, în apropierea graniței cu Turcia.

În trecut, acest oraș a fost scena confruntărilor dintre forțele de poliție kurde („Assayech”) și o miliție pro-guvernamentală.
Acum, după retragerea SUA din Siria și după acordul la care au ajuns președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a suspenda operațiunea Turciei împotriva milițiilor kurde siriene, forțele aerospațiale rusești tocmai au sosit în Qamishli.

Pentru că, de unde găsesc americanii că e cazul să plece, oamenii lui Putin preiau controlul.

Potrivit Moscovei, în special canalului de televiziune Zvezda, deținut de Ministerul Apărării din Rusia, elicoptere de transport Mi-8 și elicoptere de atac Mi-24/35 au fost redistribuite de la baza aeriană Hmeimim (oferită pe tavă de Bashar el-Assad rușilor) la aeroportul din Qamishli.
Protecția lor la sol este asigurată de un sistem antiaerian Pantsir S1 și de un detașament al poliției militare ruse.

„Acesta este primul grup de elicoptere rusești de luptă din nordul Siriei. Momentul este istoric: grupul nostru aerian va fi prezent constant în aeroportul orașului Qamishli. De la sol, elicopterele sunt protejate de sistemul de apărare antiaerian Pantsir. Zona de aterizare este înconjurată de poliția militară „, a informatt Zvezda.

Iar Sputnik a adus și amănunte ce se vor patriotice: zborul de la Hmeimim în nordul Siriei „ a durat aproximativ cinci ore” iar elicopterele „au zburat practic la altitudine mică, sub 50 de metri”.

Potrivit TASS, elicopterele rusești „îndeplinesc zilnic misiuni de patrulare de-a lungul rutelor desemnate din nord-estul Siriei de o săptămână”, iar teritoriul acoperit de „patrulele aeriene se extinde constant”. Adăugând: „provincia Hassaké, care se învecinează cu Turcia și Irak, este acum sub controlul lor”, scrie Opex 360.

Acordul încheiat de Putin și Erdogan, la Sochi, pe 22 octombrie, prevede desfășurarea de unități ale poliției militare ruse și ale grănicerilor sirieni în sectoarele adiacente zonei operațiunii „Izvorul Păcii”, precum și a patrulelor comune ruso-turce.

De notat că, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului , forțele americane sunt încă prezente în apropierea Qamishli, în special în zona Rmeilane, mai la est.


Accesează: